Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloomberg: Datele privind comerțul mondial arată primele semne ale "reglobalizării”

Sistemul comercial global trece prin schimbări care vor reorienta lanțurile internaționale de aprovizionare pentru următoarele decenii, potrivit Bloomberg.

De vină sunt două forțe principale. Companiile, speriate de penurii pandemice, de creșteri de prețuri și de întreruperi ale transportului maritim, reduc dependența de o singură fabrică sau țară.

Între timp, guvernele - în special cele din SUA și Europa - doresc să asigure accesul la materiale cheie, cum ar fi semiconductorii și mineralele din pământuri rare, în cazul în care comerțul mondial se va diviza în blocuri geopolitice.

Transformarea, pe care unii o numesc „reglobalizare”, va fi un proces cu o durată de ani de zile, iar datele comerciale abia încep să sugereze amploarea schimbărilor și cine va câștiga și cine va pierde.

Creșterea tensiunilor geopolitice dintre Washington și Beijing a alimentat speculațiile cu privire la o divizare sectorială între cele mai mari economii ale lumii.

În timp ce valoarea importurilor de bunuri și servicii chinezești din SUA a atins un maxim istoric în 2022, există semne că tarifele americane modifică fluxurile comerciale bilaterale.

Potrivit unei analize a lui Chad Baun, un membru al Institutului Peterson pentru Economie Internațională, importurile de mărfuri americane din China care fac obiectul unor tarife au scăzut cu aproximativ 14% anul trecut față de nivelurile din 2017, care a precedat războiul comercial.

În ultimii cinci ani, tarifele americane, restricțiile la export și subvențiile au convins companiile americane să-și diversifice importurile în afara Chinei. Ponderea totală a importurilor chineze în SUA a scăzut cu aproximativ trei puncte procentuale din 2018, când fostul președinte Donald Trump a impus taxe vamale pentru mii de mărfuri chinezești.

În acest timp, Beijingul a cedat o parte din cota sa din totalul importurilor din SUA altor țări exportatoare din Asia, cum ar fi Vietnam, India, Taiwan, Malaezia și Thailanda.

Mexicul, alternativă-cheie la Chia ca furnizor pentru SUA

Mexicul devine o alternativă cheie la China ca furnizor pentru SUA. Liniile de aprovizionare puternic integrate SUA-Mexic și tratamentul comercial preferențial în cadrul Acordului SUA-Mexic-Canada (USMCA) ajută la crearea de oportunități de investiții de ambele părți ale graniței.

Importatorii și chiar unii exportatori chinezi care doresc să-și diversifice lanțurile de aprovizionare se străduiesc să cumpere spațiu industrial mexican, care va atinge o ocupare de 97,5% în 2022.

India și Vietnam, amenință piața Chinei

Producătorii de smartphone-uri precum Apple Inc. lucrează pentru a-și reduce dependența de China, pe măsură ce războiul comercial dintre Washington și Beijing se intensifică. Anul acesta până în martie, Apple și-a triplat prezența de producție în India, producând iPhone-uri în valoare de peste șapte miliarde de dolari.

Vietnamul este un alt hub pentru companiile care doresc să se diversifice departe de China. În ultimii șapte ani, importurile de mobilier vietnamez în SUA au crescut cu 186%, în comparație cu o creștere de doar 5% a acestor importuri din China.

Vietnamul reprezintă acum jumătate din exporturile totale de mobilier ale Chinei către Statele Unite. Recent, comenzile de mobilier vietnamez încep să scadă din cauza scăderii cererii globale de bunuri de larg consum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE