Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bloc cu un etaj construit ilegal în Sectorul 2. Radu Mihaiu: ”Se știe că se contruiesc etaje peste ce s-a autorizat”

Un etaj construit ilegal și suprafețe inventate, mult mai mari, pentru a atrage cât mai mulți cumpărători. Sunt motivele care au dus la o investigație a Poliției în cazul unui dezvoltator imobiliar din Capitală care ar fi înălțat ilegal un etaj în blocul pe care l-a construit. Totul, spun anchetatorii, cu ajutorul dat de funcționari din Primăria Sectorului 2 și din Inspectoratul în Construcții, adică angajații care au prin lege atribuții tocmai pentru a descoperi astfel de nereguli.

La audieri a ajuns și primarul din Sectorul 2 care vorbește despre o practică a constructorilor din București care înalță ilegal etaje pentru a-și spori profiturile.

Polițiștii au descins la prima oră a dimineții la zece adrese, inclusiv acasă la angajați de la Inspectoratul de Stat în Construcții și la un inspector din Primăria Sectorului 2, bănuiți că au semnat în fals acte pentru ca un patron să construiască în afara legii pe raza Sectorului 2.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: ”Comisia de recepție ar fi semnat procesul verbal prin care atesta în fals că imobilul nou are un regim de înălțime conform cu autorzația de construire.”

Actele apropabe de primărie, neconforme cu realitatea din teren

Este vorba despre un bloc din Sectorul 2 al Capitalei, dat în folosință în noiembrie 2020.

În acte, blocul are trei etaje, în realitate dezvoltatorul ar fi construit un etaj în plus. Acesta i-ar fi determiat pe angajații de la Cadastru să intabuleze apartamentele cu suprafețe mai mari decat în realitate. Acum anchetatorii verifică dacă cei care au cumparat apartemente aici au fost mințiți.

Aproape toate apartamentele au fost vândute, inclusiv cele situate la ultimul etaj pentru care dezvoltatorul nu avea autorizație de construire, spun polițiștii.

Recepția lucrărilor a semnată de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, chemat să dea explicații în calitate de martor.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: ”E vorba de o autorizație de construire emisă în mandatul anterior, cu un certificat de edificare emis în mandatul meu. Există suspiciuni pentru că față de certificatul de edificare înregistrarea la cadastru este diferită. Nu am fost eu la fața locului nu poate primarul să meargă la toate edificările de aia există aparatul primăriei, inspectorii.”

Primarul din Sectorului 2 spune că primăria ar putea acționa în judecată dezvoltatorul imobiliar pentru a-i cere să demoleze etajul construit ilegal. Există deja un prcedent: recent, în Sectorul 5, instanța a obligat un constructor să demoleze un etaj ridicat în plus fără autorizație.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: ”Se știe că se construiesc etaje peste ceeea ce s-a autorizat nu este ceva surprinzător aș putea spune dar pentru mine ca primar este prima ocazie de genul acesta.”

În Sectorul 3, chiar primarul Robert Negoiță este urmărit penal pentru că ar fi aprobat intrarea în legalitate a unei bloc la care s-au adăugat ilegal trei etaje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE