Marcel Ciolacu, fostul Premier al României, a postat pe rețelele de socializare un bilanț al Partidului Social Democrat în care înșiră realizările majore ale guvernării. Experții în economie, însă, îl contrazic și atrag atenția că tocmai măsurile luate în ultimii ani au dus la un deficit bugetar de peste 9% din PIB.
Marcel Ciolacu spune că a adus cele mai mari creșteri la pensii și la salariul minim și mediu. Mai mult, fostul premier spune că a crescut nivelul de trai, că a adus investiții și că, sub guvernul său, au fost construiți cei mai mulți kilometri de autostradă.
Horațiu Raicu, Secretar General Blocul Național Sindical: Într-adevăr numărul de lucrători a crescut, salariul minim a crescut. Dar să ne aducem aminte că creșterea salariilor din minim se datorează în principal directivei europene pe care România trebuia să o transpună. Una peste alta, toate aspectele prezentate de către Partidul Social Democrat sunt reale, dar era necesar de mult mai mult și o mai mare responsabilitate în raport cu promisiunile politice care privesc, să spunem, zona publică.
Experții în economie atrag atenția că ratingul țării este unul negativ, lucru care impactează direct investițiile în România, și că întocmai măsurile luate de Guvern au dus la această instabilitate bugetară.
Gabriel Biriș, expert în fiscalitate: În momentul în care anul trecut l-am auzit pe domnul Marcel Ciolacu spunând că s-a săturat de măgarii ăia care spun că nu sunt bani de creștere a pensiilor și s-a apucat să pompeze în creșteri de pensii a creat dezastrul ăsta bugetar. Impozitul minim pe cifra de afaceri este un dezastru, impozitul suplimentar pentru petrol și gaze se duce fix în buzunarele românilor și ale companiilor românești și multe asemenea măsuri care prin faptul că au fost implementate au creat neîncredere.
România înregistrează cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de peste 9% din Produsul Intern Brut, iar experții avertizează că deficitul ar putea crește anul acesta.
Adrian Codîrlașu, analist financiar: Rezultatul politicii fiscale este deficitul bugetar pe care îl vedem. Anul trecut a fost în jur de 9%, anul acesta, dacă nu se face nimic, tot acolo, poate chiar și la un deficit bugetar și mai mare ajungem. Avem această criză politică, deci avem și acel șoc care vine peste și toți acești factori cumulați au dus la ajustarea anticipaților investitorilor.
Conform agenției de evaluare S&P Global, prăbușirea guvernului de coaliție ar putea afecta sursele de finanțare externă ale României.