Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bicicliștii, expuși riscului de accidente. Până în 2026, în Brașov ar urma să fie construiți 80 de kilometri de piste

Sufocat de traficul tot mai intens la orice oră din zi, autoritățile din Brașov vor să îi convingă pe cetățeni să renunțe la mașini și să aleagă bicicleta. Pentru asta, însă este nevoie de infrastructură, aproape inexistentă în acest moment. Pe hârtie, municipalitatea brașoveană stă bine. Până în 2026 ar trebui ca fiecare brașovean care vrea să meargă cu bicicleta la serviciu să nu se mai expună riscului de a fi accidentat pe șoselele aglomerate.  

Alexandru Ichim – jurnalist Euronews: Pe hârtie, autoritățile din Brașov spun că orașul are aproximativ 20 de kilometri de piste pentru bicicliști. Acestea sunt, însă, neconforme cu standardele europene, nu sunt delimitate de traficul rutier și traficul pietonal și există întreruperi în aproape tot orașul, așa cum este și această pistă de bicicliști care se termină în trecerea pentru pietoni.

Sorina are 56 de ani, iar de trei ani a renunțat la mașină și circulă zilnic cu bicicleta spre serviciu. Parcurge cel puțin 10 kilometri care i se par periculoși, având în vedere traficul tot mai intens din oraș.

Sorina Diaconescu: Traficul intens este extrem de periculos pentru bicicliști, șoselele sunt înguste, piste disparate, există bucăți apoi întreruperi, se trece de pe trotuar pe șosea, iar traficul este efectiv sufocat de mașini.

Biciclist: Ar fi o idee bună să fie bicicliștii un pic mai protejați, piste de biciclete care să aibă continuitate, să ne putem deplasa dintr-un cartier în altul.

Biciclist: Fac naveta la muncă dimineață, seară, inclusiv weekendurile sunt plecat pe peste tot. Ar trebui piste de bicicletă făcute, pentru că cei care sunt cu mașinile au tendința că tot drumul este al lor.

În contextul traficului tot mai aglomerat, numărul accidentelor rutiere produse în Brașov a crescut simțitor de la începutul acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Agent Șef Principal Daniel Zontea – purtător de cuvânt IPJ Brașov: Din păcate străzile au devenit din ce în ce mai aglomerate, iar conștientizarea pe care trebuie să o manifestăm în trafic trebuie să fie una cât mai ridicată și, tocmai de aceea, recomand cicliștilor să fie cât mai vizibili în trafic.

În prezent, primăria din Brașov are în lucru opt proiecte cu finanțări nerambursabile. Cel mai recent este de trei milioane de euro prin PNRR.

Allen Coliban – primarul Brașovului: Perspectiva pentru 2026 dată și de Masterplanul Velo este de a avea infrastructură ciclabilă, oriunde stai în Brașov la o distanță de maxim 250 de metri. Pentru aceasta, proiectele pe care le avem în dezvoltare însumează aproape 80 de kilometri de piste de biciclete.

Parcul auto al județului Brașov depășește 266.000 de mașini, conform unor statistici recente. România se situează pe locul 13 în Uniunea Europeană, cu un volum de peste 95.000 de mașini nou-înmatriculate,  în creștere cu aproape 8%, comparativ cu ianuarie-septembrie 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE