Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banii pentru cazarea refugiaților ucraineni, blocați în birocrație. Refugiată: ”Unii spun că în alte țări sunt mai responsabili cu acest program, dar nu știu”

Proprietarii care au în chirie refugiați ucraineni nu mai primesc bani de la stat de aproape patru luni. După ce a plătit sute de milioane de euro din fondul de rezervă, Guvernul a rămas fără bani pentru refugiații din Ucraina, precizează surse pentru Euronews România.

Așa că programul prin care statul asigura fiecărui refugiat, pe zi, 50 de lei pentru chirie și 20 de lei pentru hrană nu va mai funcționa de la 1 mai. Iar proprietarii apartamentelor în care locuiesc refugiați sunt acum puși în fața unei situații complicate: fie le spun refugiaților să plece, fie îi ajută pe aceștia din banii lor: le plătesc cheltuielile și plătesc din propriul buzunar promisiunile guvernului. Între timp, oameni care au fugit din calea războiului se luptă cu incertitudinea birocratică din România.

”Sunt din regiunea în care a început războiul în 2022. Am găsit refugiu, dar am venit din Harkov de anul trecut, iar Clujul este a doua casă. Orașul meu a fost distrus în totalitate, inclusiv locuința mea, este imposibil să ne întoarcem acolo. Harkov este periculos acum din cauza bombardamentelor. Prima oară am încercat să folosim banii din programul 50/20 și banii de la Crucea Roșie, dar acum am un credit mare la bancă, iar uneori lucrez - fac curățenie, dar nu este suficient. Până acum nu am primit banii de la programul 50/20 din decembrie, deci de cinci luni trebuie să plătesc chiria și facturile. Deci totul cu credit. Nu știu ce ne va duce viitorul. Unii spun că în alte țări sunt mai responsabili cu acest program pentru refugiați, dar nu știu,” a declarat Alina Brezhnyeva, refugiată din Ucraina.

Întârzieri semnificative la decontarea banilor

Guvernul recunoaște în sfârșit că există întârzieri semnificative la decontarea banilor pentru proprietarii care au  în chirie refugiați ucraineni. Este o situație care va fi clarificată curând, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, care nu a precizat însă data concretă la care Guvernul va face plățile.

Reporter: ”Dacă grija Guvernului pentru această situație nu a încetat, de ce proprietarii români nu mai primesc de patru luni banii pentru decontarea cazării ucrainenilor?”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Este un efort semnificativ pe care statul român l-a făcut pentru a veni în sprijinul refugiaților ucraineni. Iar faptul că există anumite întârzieri în efectuarea de plăți confirmă și amploarea sprijinului.”

Reporter: ”Dar nu vă e teamă că aceste întârzieri pot duce la situații de genul proprietarii dau refugiații afară, pentru că nu-și primesc banii de patru luni?”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”În câteva zile noul cadrul normativ va da, în primul rând, o predictibilitate și o perspectivă mecanismelor prin care aceste plăți vor fi făcute. Iar situația plăților restante pentru lunile care au trecut din acest an și în curând ne apropiem de finalul celei de-a patra luni, aveți perfectă dreptate, va fi clarificată curând.”

Reporter: ”Și în încheiere, vă rog frumos să-mi spuneți, să transmiteți un mesaj proprietarilor români care țin refugiați în chirie, fără să primească bani de aproape patru luni de zile, când se va rezolva situația lor.”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Banii vor ajunge la ei, în ciuda acestor întârzieri, își vor recupera toate formele de sprijin financiar pe care, în conformitate cu cadrul legal, le-au manifestat față de acești oameni. Vă reamintesc faptul că măsura pe care Guvernul a anunțat-o încă din primele luni de la izbucnirea conflictului, și anume aceea de a ajuta toți acești oameni care și-au asumat benevol, cei mai mulți dintre cei care și-au deschis ușile pentru refugiații ucraineni au făcut-o fără ca guvernul să fi anunțat că va face vreun decont și asta face cu atât mai nobilă misiunea pe care și-au asumat-o și merită nu doar respectul meu, ci al unei lumi întregi. Desigur, există acest regret în legătură cu întârzierile cu care s-au făcut aceste plăți în ultima perioadă. Ele vor fi recuperate.”

Programul ”50/20”

În 2022, România a plătit din fonduri publice pentru acest program peste 150 milioane de euro, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 35.000 de euro pentru așa numitul program ”50/20”, care a început în martie anul trecut.

Astfel, proprietarii locuințelor în care refugiații ucraineni stau cu chirie primesc 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare.

”Acum avem două persoană în gazdă în apartament, însă prin apartament au trecut mai multe persoane, în drumul lor spre Europa. Ultima plată s-a făcut în 6 martie pentru luna decembrie, în Cluj-Napoca, iar de atunci nicio plată. Deocamdată noi am plătit cheltuielile de bloc, gaz, curent, încercăm să ajutăm cum putem. În principiu, ne descurcăm pe cont propriu, deoarece nu s-a mai primit niciun ban în ultimele patru luni deja. Am analizat situația cu soția și cred că e o chestiune de omenie. Ei vor rămâne în continuare și încercăm să ne descurcăm cum putem. La noi, doamna are și probleme medicale și nici nu se pune în discuție faptul de a pleca,” a explicat Balazs Szabi, proprietar care are în gazdă ucraineni.

Guvernul a discutat la începutul lunii aprilie un proiect de ordonanță de urgență, cu scopul ca banii să ajungă direct ucrainenii refugiați în țara noastră. Este vorba despre 2.000 de lei/familie/lună pentru următoarele patru luni de când intră în vigoare ordonanța.

În România trăiesc aproape 50.000 de copii ucraineni, fugiți din calea războiului. Din aceștia, în jur de 8.000 de copii sunt înscriși într-o formă de învățământ, iar mai mult de jumătate dintre ei au fost trimiși la școală de când Guvernul a anunțat că va condiționa banii pentru șederea în România de acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE