Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BalneoMap - harta digitală cu resursele balneare din România conține 121 de localități și 500 de izvoare și ape termale

România deţine o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei, dar multe din ele nu sunt cunoscute turiștilor.

Resursele balneare ale țării pot fi descoperite acum cu un click. Împreună cu autoritățile, specialiștii în domeniu au creat o hartă interactivă unde putem vedea toate locurile de tratament din țară, dar și istoria lor.

„BalneoMap” conține 121 de localităţi şi 500 de de izvoare, ape termale, ape minerale şi lacuri cu nămol care fac minuni pentru sănătate. Puteți vedea povestea fiecăruia, dar și în ce afecțiuni sunt indicate, de la tratarea stresului la recuperare medicală sau boli cardiovasculare.

”Are și o latură turistică. Oamenii care vor să viziteze locuri izolate, uitate, niște izvoare în mijlocuri pădurii, au informații pe acest site. Noi nu prezentăm doar stațiunile care sunt dezvoltate și gata pentru a primi turiști și mai ales prezentăm locuri uitate în paragină.”, a declarat Matyus Eniko, managerul Clusterului Balneoturistic Transylvania.

Cum speră autoritățile să atragă investitori

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a apelat la ajutorul unor specialiști care, timp de doi ani, au inventariat resursele balneare ale țării. Autoritățile speră că astfel vor atrage investitori, în special în stațiunile aflate în paragină.

”Când o treime din apele termale din Europa sunt în România, când noi avem cele mai bune ape minerale din Europa, credeți-mă, și uitați unele zone, cum este Manasul, cum este Hebe, deja practic nu mai există pentru că n-a fost o concepție durabilă să salvăm aceste izvoare.”, a declarat László Borbély, secretar de stat, coordonator Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Reprezentanții Asociațiilor Stațiunilor Balneare spun că aceste zone ar putea fi readuse la viață dacă ar fi introduse vouchere de sănătate, în valoare de 1.500 de lei, după modelul voucherelor de vacanță, pentru pensionari și oameni cu venituri mici.

”Noi acum luptăm să aducem voucherul de sănătate ca o componentă de refacere a stării de sănătate. În voucherul de sănătate vrem să impunem ca minim 500 RON să fie cheltuiți pe recuperare medicală.”, susține Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova, președintele Asociației Stațiunilor Balneare din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE