Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Balenciaga revine cu o nouă colecție la Săptămâna Modei de la Paris, după scandalul din toamnă

Demna Gvasalia a surprins cu o nouă colecție, în care accentul a fost pus strict pe haine. În urma scandalului din noiembrie, în care Balenciaga a fost acuzată de pedofilie din cauza a două campanii de promovare, designerul georgian a decis – forțat sau nu - că este momentul să se concentreze strict pe capacitatea sa de a crea haine.  

Înaintea prezentării de la Paris, acesta a declarat că până acum, crețiile sale au fost umbrite de elementele șocante din cadrul prezentărilor – cel mai bun exemplu fiind show-ul din noroi de anul trecut.

Creațiile lui Demna, virale pe rețelele de socializare

Demna Gvasalia ese cunoscut ca fiind designerul care aduce o doză de „nebunie creativă” industriei: v-am mai spus de Paris Sneakers, acei adidași rupți și murdari care s-au vândut cu mii de dolari sau de geanta care seaman cu un sac de gunoi.

Se pare însă că acele vremuri s-au încheiat – fapt demonstrat nu doar de declarațiile creatorului, dar și de cee ceea a apărut pe podium în cadrul noi colecții Iarrnă 2023. Aceasta s-a desfășurat în Carrousel du Louvre- un loc construit special în anii 90 pentru prezentările de modă. Până acum, creatorul obișnuia să își prezinte creațiile în locații underground sau hale comerciale.

La începutul prezentării, modelele au defilat purtând 17 costume negre – cu un croi larg și cu niște pantaloni ce creează iluzia de patru picioare. Apoi, au urmat costume de blug, rochii și trenchuri elegante ba chiar și o haină de blană – piese neobișnuite pentru look-ul Balenciaga din ultimii ani. Cel mai surprinzător a fost faptul că din public au lipsit celebritățile cu care eram obișnuiți: nici urmă de clanul Kardashian, surorile Haid sau Kanye West – invitați nelipsiți până acum.

Noua colecție a fost inspirată de fondatorul casei de modă: Cristobal Balenciaga

După prezentare, Demna a spus că ultimele 3 luni, de la izbucnirea scandalului, au fost extrem de dificile pentru el și că și-a găsit alinarea în pasiunea sa: cea de a crea haine – de data acesta, inspirate de fondatorul casei de modă. Cee ce i-a și reușit: rochiile i-au adus un omagiu lui Cristobal Balenciaga.

Designerul a mai spus că industria modei se îndepărtează de calitatea pieselor vestimentare și alege elemente șocante în cadrul prezentăilor, pentru a deveni virale pe rețelele de socializare. Fapt susținut de prezentările recente: Disel sau Jaquemus.

Noua colecția este o reinventare a brandului – sau mai degrabă o revenire la ceea ce însemnă pentru industrie Balenciaga. Rămâne de văzut însă dacă Demna va continua sau nu cu acestă direcție creativeă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE