Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, a fost arestat la Moscova

Vasili Dubkov, avocatul care l-a reprezentat pe Alexei Navalnîi, a fost arestat la Moscova. Anunțul a fost făcut de publicația rusă Novaya Gazeta.

Dubkov a avut întâlniri cu mama lui Alexei Navalnîi pentru a discuta despre găsirea unei soluții privind înmormântarea opozantului lui Vladimir Putin, după cum precizează respectiva publicație.

Avocatul este acuzat de încălcarea ordinii publice, conform sursei citate, însă autoritățile nu au confirmat deocamdată arestarea.

Avocatul lui Alexei Navalnîi a fost arestat

În octombrie 2023, Vasili Dubkov, împreună cu alți doi magistrați, fuseseră reținuți, sub acuzația de extremism. Ei erau acuzați că ar fi fost implicați într-un eveniment al "comunității extremiste", după cum era formularea de la acea vreme.

Regimul lui Putin numește "extremism" tot ceea ce are legătură cu opozanții săi sau cu cei care critică războiul din Ucraina.

La acea vreme, cei trei magistrați au transmis unele scrisori ale lui Navalnîi către asociații săi. În consecință, ei au fost arestați, conform Reuters.

În noiembrie 2023, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare și pentru un alt fost avocat al lui Navalnîi, Olga Mikhailova, tot sub acuzația de extremism.

Alexei Navalnîi a murit în condiții neelucidate

Navalnîi, care avea 47 de ani, a murit pe 16 februarie, într-o colonie penitenciară din partea arctică a Rusiei, însă corpul său a fost predat familiei abia pe 24 februarie, într-o demonstrație de forță a lui Putin, după cum susțin experții.

Nici până acum nu a reușit familia să-l înmormânteze pe Alexei Navalnîi, pentru că toate firmele de pompe funebre refuză să organizeze evenimentul atunci când aud despre cine este vorba, după cum spune purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

"De ieri căutăm un loc unde să organizăm evenimentul de rămas bun pentru Alexei. Am sunat la majoritatea agențiilor funerare private și publice, la locații comerciale și la saloane funerare. Unii dintre ei spun că locul este rezervat total, iar alții refuză atunci când menționăm numele de familie Navalnîi. Într-un loc ni s-a spus că agențiilor funerare li s-a interzis să lucreze cu noi. După o zi de căutări, încă nu am găsit locul de despărțire", a postat Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a fostului lider al opoziției.

Pe 26 februarie, președintele Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, Maria Pevchikh, a spus că opozantul rus se afla, în momentul morții, foarte aproape să fie eliberat, în cadrul unui schimb de prizonieri cu colonelul Vadim Krasikov, un agent FSB încarcerat în Germania pentru uciderea, în 2019, a unui fost comandant cecen. În schimb erau incluși și doi cetățeni americani deținuți în închisori rusești.

Maria Pevchikh a spus că a primit confirmarea schimbului pe 15 februarie, dar că Putin s-a răzgândit ulterior.

Pe 16 februarie, la o zi după ce Pevchikh susține că a primit confirmarea că înțelegerea era "în stadiul final", conducerea închisorii anunța moartea lui Navalnîi. Pevchikh spune că au existat negocieri de doi ani cu oficialii occidentali până să se ajungă la acordul pentru acest schimb.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE