Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria, singura oponentă a intrării în Schengen. Suedia și Olanda vor susține aderarea României la spațiul de liberă circulație

Austria rămâne singura țară care se opune în prezent aderării României la Spațiul Schengen. Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României, iar câteva ore mai târziu și guvernul Țărilor de Jos a anunțat că susține intrarea țării noastre în zona de liberă circulație.

România va afla dacă aderarea la Schengen va fi discutată în Consiliul JAI din 8 decembrie abia cu o zi înainte, când va fi aprobată agenda finală.

În ședința de joi a ambasadorilor țărilor membre Uniunii Europene, care a durat nu mai puțin de două ore, subiectul aderării României la Schengen a fost intens discutat.

Austria este cea care se opune vehement aderării României la Schengen. Mai excat ministrul de Interne, Gerhard Karner. Acesta susține că, după extindere, spațiul european nu ar mai face față presiunii migrării.

În Austria, la putere este Partidul Popular European din care face parte si ministrul de interne.În ce privește Olanda și Suedia, ambele țări au confirmat astăzi sprijinul pentru intrarea țării noastre în zona de liberă circulație.

Olanda e în favoarea aderării României la Schengen

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că „încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE