Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au fost descoperite urme de explozibil la gazoductele Nord Stream, anunță Suedia

Anchetatorii au descoperit urme de explozibili în locul unde au fost avariate gazoductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un sabotaj, a anunţat un procuror suedez vineri, citat de Reuters, conform Agerpres.

Nu există indicii în legătură cu vinovații

Autorităţile suedeze şi daneze investighează după descoperirea a patru găuri în conductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică şi au devenit un punct de tensiuni extreme în criza din Ucraina. Danemarca a declarat luna trecută că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile de gaz au fost cauzate de explozii puternice.

„Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe mai multe dintre obiectele care au fost recuperate,” a declarat Autoritatea de urmărire penală suedeză într-un comunicat.

În acest moment nu există indicii cu privire la cine se face vinovat de incident, iar ancheta este în curs de desfășurare.

„Ancheta este extrem de complexă şi cuprinzătoare. Ancheta în curs va stabili dacă vreun suspect poate fi identificat”, se arată în comunicat.

Evaluare completă a pagubelor

Anchetatorii suedezi vor continua să coopereze cu autoritățile naționale și cu alte țări. Parchetul a cerut răbdare.

„Este important să putem lucra în liniște și pace”, a declarat procurorul Mats Ljungqvist, adăugând că nu poate oferi informații suplimentare și nu va fi disponibil pentru presă, conform Euronews.com.

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aştepta până ce va fi făcută o evaluare completă a pagubelor la gazoducte înainte de a lua o decizie cu privire la eventuale reparaţii, potrivit Reuters.

La 27 septembrie, explozii submarine au rupt ambele conducte Nord Stream 1 și 2, ceea ce a dus la scurgeri uriașe de metan. Deși au circulat acuzații de posibil sabotaj încă de la incident, aceasta este prima dată când a fost confirmat un act deliberat pentru a provoca daune conductei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE