Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema Nord Stream

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2. Anunțul vine la scurt timp după ce Rusia a spus că Statele Unite se află în spatele „sabotajului”.

Rusia convoacă reuniunea în urma provocărilor

„Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, potrivit Agerpres.

Rusia a insinuat o implicare a Washingtonului în scurgerile de gaz din Marea Baltică și a amintit că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2.

Fostul ministru de externe din Polonia: „Mulţumim, SUA”

Marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, cu descrierea: „Mulţumim, SUA”.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înainte de declanşarea invaziei ruse, Joe Biden a declarat că „dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2. (…) Vă promit, suntem capabili să o facem”.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE