Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consorțiul Nord Stream a trimis o navă sub pavilion rusesc pentru a inspecta gazoductul avariat

Publicat de: Euronews

Consorţiul Nord Stream AG a trimis o navă civilă sub pavilion rusesc pentru a proceda la o inspecţie în zona avariată a gazoductului, a indicat joi marina suedeză, informează AFP şi Reuters.

'Este o navă civilă sub pavilion rusesc, închiriată de compania care deţine Nord Stream, pentru a proceda la o inspecţie', a declarat pentru AFP şeful comunicării al marinei sudeze, Jimmie Adamsson, potrivit Agerpres.

'Proprietarii Nord Stream 1 ne-au informat în urmă cu câteva săptămâni că vor să aibă propria lor inspecţie a pagubelor la gazoduct', a adăugat el, afirmând că nu este necesară o autorizare din partea autorităţilor suedeze pentru a inspecta în zona economică suedeză.

Cât ar dura inspectarea zonei avariate

Într-un comunicat separat, Nord Stream AG, având ca acţionat majoritar Gazprom, a indicat că, 'după efectuarea lucrărilor de etalonare, specialiştii vor fi gata în termen de 24 de ore să înceapă inspectarea zonei avariate, ceea ce ar dura 3-5 zile, potrivit estimărilor noastre actuale'.

'În cadrul inspecţiei tronsonului gazoductului în zona exclusivă daneză, Nord Stream AG aşteaptă în continuare decizia autorităţilor privind acordarea autorizaţiilor necesare pentru inspectarea pagubelor', a adăugat consorţiul.

Miercuri, Ministerul suedez al Apărării a procedat de asemenea, din proprie iniţiativă, la o inspecţie a gazoductelor.

La 26 septembrie, patru scurgeri masive au fost detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în largul insulei daneze Bornholm, două în zona economică suedeză şi două în cea daneză.

Inspecţiile preliminare submarine au întărit suspiciunile de sabotaj, scurgerile fiind precedate de explozii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE