Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacuri repetate asupra personalului militar american din Orientul Mijlociu. Forțele SUA au interceptat rachete în apropiere de Yemen

Forțele americane din Orientul Mijlociu au fost amenințate de drone de atac de cel puțin cinci ori în trei zile și au interceptat joi numeroase atacuri lansate de militanți din Yemen, a anunțat Pentagonul.

Incidentele au implicat trupe americane în Irak și Siria și la bordul unui distrugător din Marea Roșie, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit The Washington Post.

În cadrul unei conferințe de presă, acesta a spus că valul de acțiuni a implicat trei drone de atac care au vizat marți poziții militare americane în Irak, două drone care au țintit miercuri o garnizoană din Siria și doborârea de către personalul de pe USS Carney a unor rachete de croazieră și drone lansate de luptători susținuți de Iran, probabil îndreptate spre Israel.

Luate împreună, aceste acțiuni ar putea marca începutul unor noi ostilități îndreptate împotriva personalului american din regiune.

Grupuri militante apropiate de Iran țintesc personalul militar al SUA

În ultimele zile, o serie de grupuri susținute de Iran au cerut membrilor săi să atace aliații Israelului, inclusiv Statele Unite. Printre aceste grupuri se numără atât rebelii Houthis din Yemen, cât și milițiile din Irak și Siria.

Ryder a descris atacurile din Irak și Siria din această săptămână ca fiind "la scară mică", dar "îngrijorătoare și periculoase". Pentagonul menține o prezență de aproximativ 2.500 de soldați americani în Irak și alți 900 în Siria, apreciind că aceștia sunt necesari pentru a preveni o resurgență a grupării ISIS. Acest personal a fost atacat periodic cu drone, rachete și alte arme în ultimii ani, Pentagonul atribuind de obicei violențele milițiilor susținute de Iran.

Iranul a furnizat arme și pregătire pentru Hamas, rebelii Houthis și Hezbollah, o grupare militantă cu sediul în Liban, dar Ryder a indicat că, până în prezent, Statele Unite nu au dovezi care să lege direct Teheranul de cele mai recente incidente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE