Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac masiv cu drone al Ucrainei asupra unei baze militare din Rusia. Mai multe avioane de luptă, distruse

Ucraina a atacat cu drone baza militară aeriană Morozovsk din regiunea rusă Rostov și a reușit să distrugă șase avioane de luptă rusești în cadrul unei operațiuni comune a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a Armatei, a declarat o sursă din cadrul serviciilor secrete de la Kiev, pentru agenția Reuters.

Nu au fost făcute publice informații despre cum a fost desfășurat atacul în care alte opt avioane militare ruse au fost avariate, a mai precizat sursa citată. În schimb, Reuters a precizat că nu a putut verifica informațiile din surse independente.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele antiaeriene au doborât 53 de drone ucrainene, în noaptea de joi spre vineri, cele mai multe dintre acestea în regiunea Rostov.

Sursele citate au explicat că baza aeriană Morozovsk a fost folosită de bombardierele tactice rusești, precum Suhoi Su-24 și Su-24M, pe care forțele aeriene ruse le utilizează pentru a lansa bombe ghidate asupra militarilor ucraineni și asupra orașelor și localităților de pe linia frontului.

"Este o operaţiune specială importantă care va reduce considerabil potenţialul de luptă al ruşilor", a declarat sursa citată, adăugând ca "aproape 20" de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în atacul asupra bazei aeriene din Rostov.

În ultimele săptămâni, Ucraina și-a intensificat atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei, cu scopul de a distruge rafinăriile de petrol, o sursă importantă de venituri pentru Guvernul de la Moscova.

De altfel, la începutul săptămânii, Ucraina a bombardat o fabrică de producție a dronelor kamikaze din Rusia, situată în republica Tatarstan. Atacul a avut loc la o distanță de aproape 1.300 de kilometri de granița cu Ucraina, scrie presa ucraineană care citează surse din Direcția de Spionaj a Armatei Kievului.

Ucraina își propune să producă sute de drone cu autonomie extinsă de zbor în 2024, o prioritate în cadrul programului de apărare în războiul împotriva Rusiei, a precizat un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului.

În condițiile în care nu are capacitatea de a produce rapid rachete cu rază lungă de acțiune și are acces limitat la cele produse de aliații occidentali, Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea de drone cu rază lungă de acțiune pentru a respinge atacurile Rusiei, care a folosit un arsenal de rachete și drone pentru a bombarda Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE