Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE Călin Donca, arestat pentru 30 de zile în dosarul de delapidare, evaziune și înșelăciune cu criptomonedă

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Cunoscut în special în mediul online, unde poza în milionar, alături de soția sa și le dădea sfaturi celor care vor să înceapă "de jos", Călin Donca a fost reținut marți de procurorii din Brașov, iar ulterior a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

9/19/2023, 16:16

Omul de afaceri Călin Donca, arestat preventiv pentru 30 de zile

„A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă”, a precizat Tribunalul Brașov, conform Agerpres.

Știrea inițială. Omul de afaceri, cu apariții în talent-show-uri și emisiuni televizate, este acuzat de prejudicii de milioane de lei și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Călin Donca are investiții în zona de energie verde și, conform unor publicații de specialitate, s-ar număra printre cei mai tineri milionari români în urma acestui business. Totuși, la începutul acestui an, ofiterii de la Crimă Organizată s-au autosesizat pornind "de la vizibilitatea si impactul urias pe care Donca le avea în online". Potrivit oamenilor legii, bărbatul "juca rolul unui antreprenor serios, care a pornit de jos si care oferă posibilitatea și altora să se ridice." - referire la discursul promovat de Donca pe rețelele de socializare.

Luni, după 19 percheziții la sediile firmelor acestuia, acasă la el și la alți membrii ai grupării pe care este suspectat că ar fi condus-o, patru persoane au fost reținute - Călin Donca, soția sa, contabila și o prietenă. Doar partenera de viață a scăpat fără propunere de arestare, motivul fiind că este mamă a cinci copii și, totodată, singura care poate avea grijă de ei.

Terenuri, mașini de lux, ceasuri, bijuterii, cu banii din infracțiuni

Anchetatorii îl suspectează pe Călin Donca de mai multe infracțiuni:

  • constituire de grup infracțional organizat;

  • evaziune fiscală de 4 milioane de lei;

  • delapidare cu consecințe deosebit de grave - 1,6 milioane de lei;

  • înșelăciune cu consecințe deosebit de grave - 700 de mii de dolari.


Pe scurt, potrivit procurorilor, începand cu 2021, Donca a constituit și coordonat un grup infracțional. A înființat 17 firme, pe care le-a delapidat. A înființat, apoi, o cryptomonedă, pe care a promovat-o online sub promisiunea unui profit de 100 de ori mai mare, mainipulând astfel piața de capital.

Din 200 de milioane de tokens disponibile, ar fi vândut 2 milioane de unități.

Cum opera gruparea lui Donca


Anchetatorii susțin că gruparea lui Donca ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea unor societăți, urmărind micșorarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit și mărirea cuantumului TVA deductibile. Prejudiciul: peste 4 milioane de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, Călin Donca ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a peste 8 milioane de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una înregistrată în Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD. Toate acestea, din patrimoniul societății, de unde și acuzațiile de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Totodată, precizează procurorii, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale - cu alte cuvinte, propria cryptomonedă. Pentru că nu ar fi prezentat interes, indivizii ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând persoanele interesate în eroare.

Concret, în spațiul public au circulat informații catalogate de procurori drept nereale, potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, membrii grupării au atras peste 700.000 de dolari.

În urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat și trei autoturisme - un McLaren și 2 BMW-uri. Nu o dată, așa-zisul omul de afaceri și-a etalat "colecția auto" online. O estimează la 2 milioane de euro.

Cu banii obtinuti din infractiuni, Donca ar mai fi cumpărat terenuri în țări exotice, bijuterii și ceasuri. Pentru el și celelalte două femei, membre ale grupării, procurorii au cerut 30 de zile de arestare.

Distribuie

Taguri