Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Călin Donca, așa-zisul milionar cu investiții în crypto, arestat într-un dosar de delapidare

Călin Donca, afaceristul care a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul de delapidare, evaziune și înșelăciune cu criptomonedă, este fondatorul unei firme specializate în producție de energie verde în România, o afacere în care susține că a investit peste 100 de milioane de euro. Cunoscut în special în mediul online, unde își prezintă mașinile de lux, Donca este acuzat de procurori că, începând din 2021, a constituit și un grup infracțional. A înființat 17 firme, pe care le-a delapidat. A creat, apoi, o cryptomonedă, pe care a promovat-o pe Internet, sub promisiunea unui profit de 100 de ori mai mare, manipulând astfel piața de capital.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani a dobândit notorietate deoarece le dădea sfaturi celor care vor să înceapă ”de jos” în afaceri.

Dacă faci o școală ca să ajungi milionar, o faci degeaba. Școala e să-ți dea o bază, o pornire. Trebuie să o faci.

Cei care spun că vor să se lase de liceu ca să înceapă business-uri, sunt începători. Nu înțeleg că liceul este o banalitate față de a fi antreprenor. Dacă nu ești în stare să-ți termini liceul și să faci ceva pe lângă, nu o să reușești 100% în ceea ce vrei să faci”, a afirmat Călin Donca într-un clip postat pe canalul său de Youtube, în ziua în care a fost reținut.

Afaceristul a dat detalii despre povestea sa de viață în interviurile pe care le-a acordat în presă.

”M-am născut la Reșița și era o garsonieră de 24 de metri pătrați, mi-au spus părinții, iar mai departe, ei s-au mutat la Timișoara cu serviciul, iar de la Timișoara, unde am stat 23 de ani am cutreierat toată țara”, a spus Donca, potrivit Știrilekanald.

La 18 ani, a plecat în Portugalia, unde a vândut tablouri.

”Am mers acolo cu un prieten, am început să vindem aceste tablouri pe stradă, timp de trei luni, dar după aceste trei luni, ne-a prins Poliția pentru că lucram fără forme legale și am fost nevoit să mă întorc înapoi în România. Practic m-am întors pe gratis, dar și fără bani”, a precizat Călin Donca, pentru Revistabiz.

Din vânzarea de pensii private, Donca a spus că, la 23 de ani, a reușit să câștige 80.000 de euro. Banii susține că i-a investit într-o companie ce oferea seminarii și cursuri pentru tineri.

Ce afaceri deține Călin Donca

Potrivit Revistabiz, Călin Donca deține pachete de acțiuni în Energia Gas & Power, companie de furnizare în care a investit peste 20 de milioane de euro, în Europa Energy Spa, o companie din Italia cu o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro, și în Donca Energy, o companie axată pe producția de energie verde.

Donca Energy este o firmă de producție din domeniul energiei care are încasări lunare de aproape 3 milioane de euro, notează sursa citată.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Donca Energy, o companie cu trei angajați, a înregistrat în anul 2022 un profit de 3.484.311 lei (echivalentul a 700.869 euro), o cifră de afaceri de 15.680.684 de lei (3,154,166 euro) și datorii de 8.133.628 de lei (1,636,243 euro).

Călin Donca a mai precizat că deține, împreună cu alți investitori, ferme de panouri solare de 88 MW în funcțiune, atât în România, cât și în străinătate.

El susține că investiția pe care o administrează în domeniul producției de energie se ridică la 120 de milioane de euro, potrivit Revistabiz.

Cum a ajuns Călin Donca să fie anchetat

Călin Donca s-ar număra printre cei mai tineri milionari români în urma acestui business. Totuși, la începutul acestui an, ofiterii de la Crimă Organizată s-au autosesizat pornind "de la vizibilitatea si impactul urias pe care Donca le avea în online". Potrivit oamenilor legii, bărbatul "juca rolul unui antreprenor serios, care a pornit de jos si care oferă posibilitatea și altora să se ridice." - referire la discursul promovat de Donca pe rețelele de socializare.

Luni, după 19 percheziții la sediile firmelor acestuia, acasă la el și la alți membrii ai grupării pe care este suspectat că ar fi condus-o, patru persoane au fost reținute - Călin Donca, soția sa, contabila și o prietenă. Doar partenera de viață a scăpat fără propunere de arestare, motivul fiind că este mamă a cinci copii și, totodată, singura care poate avea grijă de ei.

Terenuri, mașini de lux, ceasuri, bijuterii, cu banii din infracțiuni

Anchetatorii îl suspectează pe Călin Donca de mai multe infracțiuni:

  • constituire de grup infracțional organizat;
  • evaziune fiscală de 4 milioane de lei;
  • delapidare cu consecințe deosebit de grave - 1,6 milioane de lei;
  • înșelăciune cu consecințe deosebit de grave - 700 de mii de dolari.


Pe scurt, potrivit procurorilor, începand cu 2021, Donca a constituit și coordonat un grup infracțional. A înființat 17 firme, pe care le-a delapidat. A înființat, apoi, o cryptomonedă, pe care a promovat-o online sub promisiunea unui profit de 100 de ori mai mare, mainipulând astfel piața de capital.

Din 200 de milioane de tokens disponibile, ar fi vândut 2 milioane de unități.

Cum opera gruparea lui Donca


Anchetatorii susțin că gruparea lui Donca ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea unor societăți, urmărind micșorarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit și mărirea cuantumului TVA deductibile. Prejudiciul: peste 4 milioane de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, Călin Donca ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a peste 8 milioane de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una înregistrată în Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD. Toate acestea, din patrimoniul societății, de unde și acuzațiile de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Totodată, precizează procurorii, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale - cu alte cuvinte, propria cryptomonedă. Pentru că nu ar fi prezentat interes, indivizii ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând persoanele interesate în eroare.

Concret, în spațiul public au circulat informații catalogate de procurori drept nereale, potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, membrii grupării au atras peste 700.000 de dolari.

Trei dintre mașinile de lux ale lui Călin Donca, ridicate de anchetatori

În urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat și trei autoturisme - un McLaren și 2 BMW-uri. Nu o dată, așa-zisul omul de afaceri și-a etalat "colecția auto" online. O estimează la 2 milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE