Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum funcționează Artifact, aplicația bazată pe inteligență artificială numită „TikTok-ul știrilor”

Inteligența artificială (AI) este într-o continuă și rapidă dezvoltare, ceea ce o face din ce în ce mai utilizată. Avem de la chatbots care au sentimente și ceartă utilizatorul la imagini care nu ar putea exista în viața reală, cum ar fi cea cu Papa Francisc purtând o geacă albă și o cruce mare la gât.

O nouă aplicație de știri care folosește inteligența artificială face valuri în social media. Se numește Artifact și este dezvoltată de Kevin Systrom și Mike Krieger, fondatorii aplicației Instagram, potrivit Euronews.

Ce este Artifact sau "TikTok-ul știrilor"

Artifact este un flux de știri personalizat care, la fel ca TikTok, folosește învățarea automată pentru a înțelege interesele utilizatorului. Cu ajutorul unui algoritm sugerează articolele în funcție de preferințele omului.

A fost concepută pentru a evita așa-numitele "bule de filtrare" – momentele când un algoritm ghicește și filtrează selectiv informațiile pe baza comportamentului (click-urilor) din trecut.

Ponderea persoanelor care citesc știri online în Uniunea Europeană a fost de peste 60 % în 2022. Multe dintre acestea au accesat știrile prin intermediul social media, nu direct de pe site-urile de știri.

Raportul Digital News Report 2022 al Institutului Reuters spune că, anul trecut, preferința social media pentru citirea știrilor a crescut cu cinci puncte procentuale peste citirea de pe site-urile de știri. Asta înseamnă că oamenii consumă, de cele mai multe ori, informații rapide, scurte și concise.

Potrivit lui Systrom, aceasta ar putea deveni un potențial concurent al platformelor de socializare precum Twitter pentru citirea de știri și articole de lifestyle.

Cum funcționează aplicația

Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe Google Play și App Store în stadiul Early Access. Momentan, este disponibilă doar în limba engleză.

După ce o descărcați și vă creați un cont, Artifact vă cere să alegeți zece sau mai multe subiecte de interes, urmate de o invitație de a citi cel puțin 25 de articole pentru a vă cunoaște mai bine.

Sunt multe arii de interes din care puteți alege:

  • Most Popular: Politică SUA, Companii Tech, TV & Filme
  • Lifestyle - Travel Tips, Architecture, Interior Design, Fashion
  • Health – Sănătate mentală, Exerciții, Sfaturi de parenting
  • Tech & Science – Mașini electrice, Gaming, Aplicații
  • Business & Finance - Crypto, Business, Productivitate
  • Arts, Design & Culture – Cărți, Artă
  • Sports - Golf, Fotbal
  • Global & More - Educație, Războiul din Ucraina

Odată ce ați selectat subiectele de interes, aplicația vă permite să adăugați orice abonament plătit pe care îl aveți la diverse publicații internaționale pentru a le prioritiza în feed-ul dumneavoastră, cum ar fi New York Times, The Atlantic, Vogue, The Economist și așa mai departe.

Ce impact va avea Artifact, în comparație cu modul în care funcționează algoritmul TikTok, rămâne de văzut.

Artifact funcționează cu o listă strictă de surse selectate manual care vor ajunge în feed-urile utilizatorilor, întrucât cofondatorii săi doresc să asigure calitatea știrilor și a informațiilor.

Spre deosebire de potențialul rival Twitter, aplicația nu are niciun element social: nu are comentarii, nu are like-uri și nu are urmăritori. Dar, în curând, va permite utilizatorilor să discute articolele pe care le citesc cu persoanele pe care le urmăresc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE