Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arnold Schwarzenegger este dislexic. Ce este dislexia și cum se manifestă

Actorul american Arnold Schwarzenegger, cunoscut pentru rolul său din Terminator, suferă de dislexie, o dizabilitate de învățare care afectează capacitatea unei persoane de a citi.

Într-o postare recentă de pe Instagram, Schwarzenegger le spune fanilor despre procesul de înregistrare a cărții sale audio, Be Useful, care apare pe 10 octombrie. Spre deosebire de alți autori, care termină de înregistrat în 2-3 zile, Arnold a cerut să-i fie adus echipamentul acasă și să fie lăsat să înregistreze doar 20-30 de pagini pe zi.

Acesta a recunoscut că este dislexic și a scris despre greutățile pe care le-a înfruntat la școală din cauza acestei dizabilități, dar și despre cât de mult a trebuit să muncească, mai târziu, pentru a-și memora replicile.

"Aș putea să vă spun că sunt fantastic la toate, dar aș minți.

Tocmai am terminat de înregistrat cartea mea audio, Be Useful. Va fi lansat pe 10 octombrie. Aș putea să vă spun cât de uimitor a fost să stau jos și să îmi înregistrez propriile cuvinte, dar adevărul este că mi-a fost absolut groază.

Iată care este secretul meu: sunt un cititor teribil. În Austria anilor '50 nu se vorbea despre dizabilitățile de învățare, așa că, de cele mai multe ori, atunci când mi se cerea să citesc cu voce tare în clasă, era doar un dezastru și primeam o lovitură de riglă peste mână. Dar acum știu că sunt dislexic.

Când mă pregătesc pentru un film, citesc scenariul la nesfârșit luni de zile, până când memorez fiecare replică. Am nevoie de timp și de repetări pentru a-mi pune mintea în jurul cuvintelor.

Mi-au spus că autorii își citesc cărțile în 2 sau 3 zile la studio. Am cerut echipamentul de înregistrare acasă și le-am spus că voi face 20-30 de pagini pe zi. În acest fel aș putea să mă conectez cu regizorul și producătorul de două ori pe zi pentru sesiuni mai scurte și aș putea exersa non-stop între ele."

Nu este singurul actor în această situație. Whoopi Goldberg, Tom Cruise și Jennifer Aniston sunt doar câteva dintre numele mari din industria cinematografiei care au fost diagnosticate cu dislexie.

Ce este dislexia

Dislexia este descrisă ca o dificultate de învățare, care afectează capacitatea unei persoane de a citi, potrivit ninds.nih.gov.

Dislexia este o disfuncție neurologică ce nu afectează nivelul de inteligență. Diferă de la om la om, dar persoanele cu dislexie au dificultăți cu partea de procesare fonologică (manipularea sunetelor), vorbire și răspuns vizual-verbal rapid.

Tratamentul pentru dislexie ar trebui să se concentreze pe problemele specifice de învățare ale persoanelor afectate. În general, tratamentul include modificarea metodelor de predare și a mediului educațional pentru a satisface nevoile specifice ale individului cu dislexie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE