Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 60% dintre turiștii străini vin în România pentru afaceri. Cât cheltuiesc aceștia în țara noastră

Turiștii străini au cheltuit în România, în medie, aproximativ 2.600 de lei de persoană, în primul trimestru din 2023. Asta arată cel mai recent raport al INS. Cei mai mulți bani s-au dus pe cazare, mâncare și băutură.

Potrivit studiului, în primele trei luni ale anului 2023 au fost cazați în România peste 350 de mii de turiști străini. Vorbim aici doar despre cei care au stat în hoteluri și pensiuni. Aceștia ne-au lăsat în țară aproximativ 940 de milioane de lei. Adică, o persoană a cheltuit în medie undeva la 2.600 de lei.

Cum au împărțit turiștii cheltuielile?

Aproape 60% dintre turiștii străini au călătorit în România pentru afaceri. Au participat la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții. Iată pe ce s-au dus banii lor. Ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare, adică mai mult de jumătate. Urmează cheltuielile în restaurante și baruri - peste 18% și aproximativ 14% pentru cumpărături. Au mai cheltuit pe transport, recreere și într-un procent destul de mic pe sănătate.

Restul străinilor care au venit în România au călătorit în scop particular. Unii au venit în vacanță, alții și-au vizitat prietenii și rudele sau au beneficiat de tratament medical. Aproximativ jumătate din totalul cheltuielilor a fost pentru cazare, aproape 17% pentru cumpărături, peste 15% pentru mâncare și băutură și circa 10% au fost bani alocați pentru recreere.

Pentru perioada în care s-a realizat raportul INS, principalul mijloc de transport pe care turiștii străini l-au folosit pentru a sosi la noi în țară a fost avionul. Doar aproape 20% au venit cu autoturisme proprii sau autocare, iar 1% dintre turiști au venit în România cu alte mijloace de transport.

Față de aceeași perioadă din 2019, ultimul an bun pentru turismul românesc înainte de pandemie, în 2023 au scăzut atât numărul străinilor veniți la noi în țară, cât și sumele cheltuite. În urmă cu patru ani, am avut aproape 440 de mii de turiști, iar o persoană a cheltuit în medie 2.900 de lei. Apoi, în timpul crizei sanitare, industria ospitalității a avut de suferit.

2022 a fost un an de revenire pentru afacerile din domeniu. Dar dacă îl comparăm cu 2023, nu vedem mari diferențe. Cheltuiala medie pentru o persoană a fost de 2.465 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE