Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken, interviu în exclusivitate pentru Euronews: Fiecare aliat cere ca Suedia să se alăture cât mai curând posibil Finlandei în NATO. Ce spune despre China

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Euronews. Șeful diplomației americane este încrezător că Suedia va adera la NATO până la summitul organizației din vară. Blinken a subliniat  că SUA nu urmărește niciun conflict cu China, iar divergențele dintre Taiwan și China trebuie să fie rezolvate pașnic, pentru că orice perturbare a relațiilor dintre acestea va afecta întreaga lume.

Blinken optimist cu privire la aderarea Suediei la NATO

În interviul acordat Euronews după reuniunea NATO a miniștrilor de afaceri externe de la Bruxelles, Antony Blinken s-a declarat optimist în ceea ce privește parcursul Suediei în interiorul  Alianței Nord Atlantice. Pentru ca acest lucru să se întâmple, doi aliați, Turcia și Ungaria, vor trebui să ratifice extinderea. Și asta se va întâmpla până la mijlocul lunii iulie, spune Antony Blinken .

Antony Blinken, Secretarul de Stat SUA: „Practic, fiecare țară NATO a ratificat deja aderarea Suediei. Turcia și Ungaria nu au făcut-o încă. Dar, potrivit informațiilor pe care le am, practic fiecare aliat cu care ne-am întâlnit cere ca Suedia să se alăture cât mai curând posibil Finlandei. Și cred că odată cu summitul liderilor de la Vilnius, din nou, aș anticipa că acest proces va fi finalizat până atunci”.

Problema Chinei

Blinken a declarat că liderul chinez trebuie să exercite presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului declanșat în urmă cu mai bine de un an  și pentru a respecta integritatea teritorială a Ucrainei. El a adăugat că Washingtonul sprijină abordarea pe care Comisia Europeană o are față de China, care se concentrează pe reducerea riscurilor în locul decuplării. Despre tensiunile din jurul Taiwanului, secretarul de stat american a precizat că Washingtonul nu urmărește nicio confruntare cu China.

Antony Blinken, Secretarul de Stat SUA: „Am fost foarte clari că nu dorim, nu urmărim niciun conflict. Nu încercăm să ținem sub control China. Dimpotrivă, dorim să păstrăm pacea, stabilitatea, să creăm oportunități. În ceea ce privește Taiwanul, politica noastră este consecventă de zeci de ani. Orice divergențe între China continentală și Taiwan trebuie rezolvate pașnic. Niciuna dintre părți nu ar trebui să facă nimic care să perturbe situația de fapt, să nu ia nicio măsură unilaterală care ar avea acest efect.

Din perspectiva noastră, și am auzit-o în conversațiile cu mulți dintre aliații noștri din NATO și cu partenerii din Asia, există îngrijorarea că dacă ar fi o criză ca urmare a acțiunilor Chinei asupra Taiwanului, ar avea repercusiuni pentru efectiv fiecare țară de pe Pământ. 50% din traficul comercial. 50% din traficul comercial mondial trece prin Strâmtoarea Taiwan în fiecare zi. 70% din semiconductorii de care avem nevoie pentru smartphone-uri, mașini de spălat vase și automobilele noastre sunt fabricate în Taiwan. Dacă ar fi o criză din cauza acțiunilor Chinei, ar perturba teribil economia mondială”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE