Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken cere eliberarea jurnalistului Evan Herșcovici. Șeful diplomației SUA spune că reporterul este reținut ilegal în Rusia

Jurnalistul american, Evan Herșcovici este reținut pe nedrept în Rusia și trebuie eliberat, susține secretarul american de Stat, Antony Blinken. El a precizat că i-a transmis acest lucru și omologului său, Serghei Lavrov, când au discutat despre subiect. Pe de altă parte, Rusia a declarat că se gândește să îi permită reporterului Wall Street Journal, să primească asistență consulară.

”În opinia mea, nu există nicio îndoială că el este reținut pe nedrept de Rusia, ceea ce i-am spus exact ministrului de Externe Lavrov când am vorbit cu el în weekend și am insistat ca Evan să fie eliberat imediat. Dar vreau să mă asigur, ca întotdeauna, că parcurgem niște proceduri, și o vom face. Și mă aștept ca acest lucru să fie finalizat în curând,” a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.

El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pe fondul acuzațiilor de spionaj

Administrația de la Moscova a anunțat la rândul său că ar putea permite unei echipe americane să îl viziteze pe ziarist.

”Problema accesului consular la el a fost luată în considerare, este rezolvată ținând cont de practica consulară existentă și de legislația rusă. Așa că faceți comparație între modul cum s-au comportat autoritățile americane în astfel de cazuri față de cetățenii ruși, în raport cu cetățenii altor țări. S-au comportat altfel,” a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Evan Herșcovici a fost arestat săptămâna trecută la Ekaterinburg și dus apoi la Moscova, unde a fost acuzat de spionaj de către un tribunal. Autoritățile ruse susțin că a fost prins asupra faptei însă nu prezintă nicio dovadă. Pentru acuzațiile de spionaj, pe care le neagă, el ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE