Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANM: Cod roşu de vânt puternic în zone înalte din 7 judeţe

Update: Zonele înalte din şapte judeţe se află marţi sub Cod roşu de vânt puternic, avertizarea emisă de meteorologii fiind valabilă până la ora 14:00, la altitudini de peste 1.800 de metri.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în Carpaţii Meridionali se va semnala vânt puternic, cu rafale ce vor depăşi 140 km/h. Sunt vizate de avertizare zone din judeţele Hunedoara, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Argeş şi Dâmboviţa.

De asemenea, până marţi, ora 23:00, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută. Se vor afla sub Cod portocaliu zone din judeţele Arad, Bihor, Cluj, Alba, Caraş-Severin, Braşov, Prahova, Covasna, Buzău şi Vrancea.

În acelaşi interval, va fi valabilă o atenţionare Cod galben în cea mai mare parte ţării, unde vântul va avea local şi temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h şi izolat peste 70-75 km/h.

Știrea inițială: Meteorologii ANM au emis, duminică, o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă pe parcursul zilei de luni, în zone din 27 de judeţe.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în 27 martie, între orele 6:00 - 23:00, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 - 65 km/h.

În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1.700 de metri), rafalele vor depăşi 80 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

Vremea se răcește de săptămâna viitoare

Valorile termice vor fi uşor mai coborâte în regiunile intracarpatice decât cele specifice perioadei şi apropiate de normal în restul teritoriului, în următoarele patru săptămâni, iar cantităţile de precipitaţii se vor situa, în general, în jurul celor normale în majoritatea zonelor ţării, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 27 martie -24 aprilie 2023.

Astfel, în săptămâna 24 martie - 3 aprilie, valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, iar regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, estice, sud-estice, dar mai ales în zona Carpaţilor Occidentali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 3 - 10 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile estice, sud-vestice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Estimările meteorologice pentru săptămâna 10 - 17 aprilie arată temperaturi medii în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, şi un regim pluviometric care se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ultima săptămână de prognoză, 17 - 24 aprilie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă excedentară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Estimările meteorologice pentru intervalul 27 martie - 24 aprilie 2023 sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată - ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată comparativ cu media perioadei 2003 - 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE