Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prognoză meteo 20 martie-2 aprilie. Temperaturile maxime vor ajunge și la 22 de grade

Publicat de: Euronews

Vremea va fi, în general, frumoasă pe parcursul următoarelor două săptămâni (20 martie - 2 aprilie), iar temperaturile vor fi peste mediile perioadei și vor ajunge și la 22 de grade, în anumite zone

De altfel, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată spre finalul acestei luni, se arată în prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Cum va fi vremea în Banat

În Banat, săptămână 20 - 26 martie va fi în ansamblu mai caldă faţă de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în medie cuprinse între 16 şi 21 de grade. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, la o medie regională de 14 - 15 grade. Media temperaturilor minime, pe parcursul intervalului, va avea mici variaţii şi se va situa între 3 şi 8 grade, cu cele mai calde nopţi în intervalul 24 - 26 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 25 martie, iar până atunci, acestea vor fi posibile doar izolat.

Ploi slabe și minime de 4 grade în Crișana

În Crişana, în această săptămână, deşi vor fi uşoare variaţii în regimul diurn şi nocturn al temperaturii, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu maxime ce se vor situa în general între 16 şi 20 de grade, respectiv minime de 4 - 8 grade. După acest interval, tendinţa va fi de răcire, astfel că valorile termice vor reveni în limite normale. Sunt estimate medii ale temperaturilor maxime de 12 - 14 grade şi minime de 2 - 4 grade. Vor fi ploi slabe în 21 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată şi după 25 martie când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Vreme caldă și în Transilvania

În Transilvania, vremea va fi caldă în perioada 20 - 25 martie, astfel că vor fi zile în care se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 16 - 18 grade. La finalul lunii martie şi în primele zile ale lunii aprilie se vor înregistra temperaturi apropiate de normele climatologice, respectiv o medie a maximelor de 12 - 14 grade. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 2 şi 6 grade, însă spre finalul lunii martie (30 şi 31 martie) vor fi posibile valori în jurul a zero grade. Vor fi ploi slabe în 21 şi 22 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată şi după 25 martie când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Variații de temperatură în Maramureș

În Maramureş, pe durata săptămânii în curs, media temperaturilor maxime se va situa între 16 şi 18 grade. După aceste zile calde tendinţa generală va fi de scădere uşoară, până la o medie a temperaturilor maxime de 12 grade. Temperaturile minime vor înregistra variaţii semnificative mai ales în prima săptămână, când sunt estimate medii cuprinse între 2 şi 8 grade, cu cele mai ridicate valori în 25 martie. Ulterior, la fel ca şi în cazul valorilor diurne, tendinţa va fi de scădere, până spre 0 - 2 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse va fi mai ridicată după 25 aprilie, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului, precipitaţiile vor fi slabe şi se vor semnala pe arii restrânse.

Temperaturi de 22 de grade în Moldova

În Moldova, în primele zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va fi de 14 - 15 grade, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23 - 25 martie se vor atinge valori de 20 - 22 de grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru ultima decadă a lunii martie. Începând din 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scăzute, respectiv o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 12 şi 16 grade. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 4 şi 8 grade, însă spre finalul lunii martie (30 şi 31 martie) şi chiar la începutul lunii aprilie, dimineţile vor fi mai reci, cu medii ale temperaturii de un grad până la 2 grade. Se vor semnala precipitaţii, în zilele de 21 şi 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată şi în perioada 26 - 30 martie, când vor fi pe arii mai extinse.

Ploi locale în Dobrogea, la finalul lunii martie

În Dobrogea, în primele trei zile ale intervalului, media regională a temperaturilor maxime va fi de 12 - 14 grade, apoi va urma o încălzire, astfel că în perioada 24 - 26 martie se vor atinge valori de 18 - 20 de grade. În a doua săptămână de prognoză sunt estimate temperaturi maxime mai scăzute, la o medie de 14 - 15 grade. Evoluţia regimului termic nocturn va fi asemănătoare, respectiv o medie generală de 3 - 5 grade, în primele zile, apoi o creştere până la 8 - 9 grade, în 25 şi 26 martie, urmată de o scădere până la 4 - 6 grade. Sunt prognozate ploi locale în perioada 26 - 31 martie, iar în restul intervalului probabilitatea de apariţie a acestora va fi redusă.

Valori termice normale în Muntenia, pentru această perioadă

În Muntenia, în ansamblu valorile termice se vor menţine peste normele climatologice pe tot parcursul intervalului. În primele trei zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de 17 - 18 grade, apoi va urma o încălzire semnificativă, iar în intervalul 23 - 25 martie se vor atinge valori în general de 22 - 23 de grade. Începând din 26 martie, sunt prognozate valori termice diurne mai scăzute, respectiv o medie zilnică ce va fi cuprinsă între 15 şi 19 grade. Media regională a temperaturilor minime se va situa între 3 şi 8 grade. Se vor semnala ploi de scurtă durată în 22 martie, dar cu o probabilitate destul de ridicată şi în perioada 26 - 31 martie.

Temperaturi de 17-22 de grade, în Oltenia

În Oltenia, săptămână 20 - 26 martie va fi, în ansamblu, mai caldă faţă de normalul climatologic al perioadei, cu valori termice diurne ce vor fi în cuprinse între 17 şi 22 de grade. Pentru a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice diurne mai scăzute, dar apropiate de norme, la o medie regională de 14 - 16 grade. Media zilnică a temperaturilor minime se va situa între 3 şi 7 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată după 26 martie, dar până atunci, precipitaţiile vor fi posibile doar izolat, îndeosebi în jurul datei de 22 martie.

Temperaturi minime și de -2 grade, la munte

La munte, valori termice peste mediile multianuale se vor înregistra în prima săptămână (20 - 26 martie), când la nivelul zonei se vor înregistra maxime între 6 şi 10 grade, respectiv minime în general între 0 şi 4 grade. În a doua săptămână, prezenta estimare indică temperaturi maxime ce nu mai depăşesc o medie zilnică de 4 - 6 grade şi minime ce vor deveni în general negative, la valori în jurul a -2 grade. Sunt prognozate precipitaţii pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ după data de 26 martie. În restul intervalului, acestea se vor semnala doar pe alocuri şi vor fi slabe. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE