Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ciolacu, în Ankara: Mulțumesc președintelui Erdoğan pentru decretul referitor la călătoriile românilor cu cartea de identitate

Premierul României, Marcel Ciolacu, a fost întâmpinat, marți seara, de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan la Palatul Prezidențial de la Ankara. Cei doi oficiali urmează să semneze Memorandumuri și Acorduri pe teme precum turismul, securitatea socială și IMM-urile. Iar ziua se va încheia cu un dineu oficial, oferit de președintele Erdoğan în onoarea premierului român.

21/05/2024 , 20:47

Declarațiile premierului Ciolacu

Marcel Ciolacu: „Mulțumesc pentru invitația făcută. (...) Vreau să mulțumesc președintelui Erdoğan pentru decretul emis în ceea ce privește călătoriile românilor din viitoarea perioadă cu cartea de identitate și fără pașaport și, de asemenea, de deblocarea exporturilor de animale vii și de carcasă atât ca și tranzit, cât și ca piață de desfacere”.

„Nu am avut această discuție cu președintele Erdoğan (n.r. despre NATO). Din câte știu, președintele Erdoğan a făcut deja anunțul de susțienere a domnului Rutte”.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews: „Vă temeți de o prezență scăzută la vot pentru că până acum nu am văzut o campanie electorală spectaculoasă și mulți oameni nu prea știu cine candidează, ce trebuie să voteze...”

Marcel Ciolacu: „Am să mă abțin la vreo glumă, că am mai făcut glume și au fost interpretate. Nu cunosc toate detalii. Din statistici, se arată că o să fie o prezență în jur de 50%. Vă întreb altceva: dacă am fi avut doar europarlamentare, vă dați seama care ar fi fost prezența la alegeri? Ceea ce îmi confirmă că decizia comasării a fost una corectă.”

21/05/2024 , 18:35

Declarațiile făcute de Erdoğan și Ciolacu

Erdoğan: „Românii vor putea călători în Turcia doar cu cartea de identitate. Relațiile noastre umane vor crește. Vom continua să lucrăm pentru dezvoltarea relației cu România, partenerul nostru strategic în NATO și vecinul nostru de la Marea Neagră”.

Ciolacu: „Vreau să îi mulțumesc, la rândul meu, președintelui Erdogan pentru gestul deosebit pe care l-a făcut față de cetățenii români. Prin decizia de astăzi, românii care vor dori să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de pașaport. Știm foarte bine că mulți români preferă Turcia ca destinație turistică și cred că acest lucru va ajuta foarte mult.

În al doilea rând, o altă decizie foarte importantă de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu”.

Știrea inițială:

Ankara: Ciolacu, întâmpinat de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Preşedintele turc l-a întâmpinat pe Ciolacu în cadrul unui ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei. De asemenea, în cadrul ceremoniei au fost trase şi 21 de salve de tun.

După întâlnirea față în față a celor doi, urmează semnarea Declaraţiei Comune pentru Înfiinţarea Consiliului Cooperării Strategice la Nivel Înalt dintre România şi Republica Turcia. În baza documentului va avea loc, apoi, prima şedinţă comună a celor două guverne, potrivit Agerpres.

Întrevederea în plen a celor două delegaţii va fi urmată de o ceremonie de semnare a mai multor Acorduri şi Memorandumuri de Înţelegere privind cooperarea sectorială în domenii precum securitate socială, IMM-uri, turism, aspecte funcţionale privind activitatea misiunilor diplomatice ale celor două ţări şi urbanism.

Întâlnirile vor fi urmate de declaraţii comune de presă susţinute de premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele turc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE