Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii pot călători în Turcia doar cu buletinul. Care este perioada maximă de ședere

Cetățenii români vor putea intra în Turcia doar cu buletinul, începând de miercuri. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că autoritățile turce au rezolvat ultimele formalități pentru a face posibile aceste călătorii.

”Românii pot intra deja în Turcia doar cu buletinul. Măsura convenită la întâlnirea de săptămâna trecută cu președintele Erdogan este în vigoare.

Mulțumesc autorităților turce pentru promptitudine. Vom continua să lucrăm împreună în beneficiul cetățenilor noștri”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Pe 21 mai, președintele turc, Recep Erdogan, a semnat un decret prin care cetățenii români vor putea călători în Turcia doar cu buletinul.

„Cetăţenilor români care deţin o carte naţională de identitate li se acordă scutire de viză pentru călătoriile lor turistice şi tranzitul către Turcia cu o şedere de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, conform articolului 18 din Legea nr. 6458 privind străinii. și protecție internațională”, se arată în Monitorul Oficial al Turciei.

Decretul a fost semnat cu ocazia vizitei premierului român Marcel Ciolacu în Turcia. Acesta efectuează o vizită oficială în Turcia, la invitația președintelui Erdogan.

În 2023, peste un milion de români și-au petrecut vacanța în Turcia

Octavian Vasilescu, jurnalist Euronews România, corespondență din Ankara: Este oficial! Românii vor putea intra pe teritoriul Turciei și în baza buletinului, nu doar a pașaportului, așa cum se întâmplă în acest moment. Președintele Erdogan a promulgat această măsură chiar în ziua în care în capitala Turciei va avea loc o ședință comună a celor două guverne de la București și Ankara. Este o hotărâre care ajuta foarte mult turiștii români deoarece, potrivit Ministerului de Externe, câteva sute de turiști români au fost nevoiți să își anuleze vacanța chiar la graniță după ce și-au dat seama că nu au toate actele necesare pentru a intra pe teritoriul Turciei.

Potrivit datelor oficiale, în 2023, peste un milion de români și-au petrecut vacanța în Turcia. Cele mai căutate destinații au fost Istanbul și Antalya.

”Vom vedea și mai mulți turiști români în Turcia”

Raluca Hatmanu, consultant în turism: Vom vedea și mai mulți turiști români în Turcia. Oricum este o țară preferată, căutată de turiștii noștri. Este suficient să ne gândim la numărul mare de zboruri charter organizate în sezonul estival către această destinație, care pleacă de pe aeroporturile din România. Către Antalya, în mod special, pentru cei care își doresc o vacanță la relaxare, în acele resorturi foarte confortabile. Pe de altă parte, Turcia este o destinație și pentru alte perioade ale anului. Menționez aici Istanbulul, orașul perfect pentru un city break. Aproape de casă, suntem la o oră și un pic cu avionul. Sunt foarte mulți români care merg chiar cu mașina personală către această destinație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE