Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Pașaportul de talente" al Franței. Tot ce trebuie să știți despre viza de patru ani

Doriți să începeți o viață nouă în Franța? "Pașaportul pentru talente" ar putea fi soluția ideală. Menită să stimuleze economia, viza permite străinilor să locuiască și să lucreze în Franța pentru o perioadă inițială de patru ani.

De la lansarea sa în 2017, aceasta a fost extinsă, de la acoperirea anumitor lucrători străini cu înaltă calificare, pentru a include și investitorii și angajații cu salarii ridicate.

Iată tot ce trebuie să știți despre "pașaportul de talent" francez, inclusiv cine este eligibil și ce competențe trebuie să aveți pentru a obține una, potrivit Euronews Travel.

Cine este eligibil pentru pașaportul francez de talente?

Pașaportul de talente al Franței este disponibil pentru resortisanții din afara UE care sunt susceptibili de a aduce o contribuție semnificativă la economia sau cultura țării.

Printre aceștia se numără angajații cu înaltă calificare și foarte bine plătiți, cum ar fi cercetătorii cu diplome de masterat, artiștii și interpreții, precum și persoanele renumite în domeniile științei, literaturii, artelor, universității, educației sau sportului.

Fondatorii de întreprinderi și părțile interesate care investesc cel puțin 30 000 de euro pot, de asemenea, să depună o cerere, cu condiția să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi deținerea unei diplome de master sau o experiență profesională de cinci ani. Investițiile economice în anumite alte domenii pot fi, de asemenea, eligibile.

Angajații sau fondatorii unei întreprinderi inovatoare recunoscute de un organism public, angajații detașați în Franța de o companie internațională și reprezentanții legali ai unei companii care supraveghează afacerile în Franța pot, de asemenea, să solicite un pașaport pentru talente.

Trebuie să vorbiți franceza pentru a obține un pașaport pentru talente?

Franța a introdus recent legi mai stricte pentru unele cărți de rezidență, ridicând nivelul de cunoaștere a limbii străine necesar.

Pentru cărțile de rezident și cărțile de rezidență pe mai mulți ani, aceasta a fost ridicată de la A1 (începător) la A2 (pre-intermedio). Solicitanții sunt obligați să treacă un test pentru a-și dovedi competențele lingvistice. Pentru carte de rezident pe 10 ani, aceasta a fost majorată de la A2 la B1 (nivel intermediar inferior).

Dar există o veste bună dacă încă vă perfecționați cunoștințele de limba franceză: pașaportul de talent este exclus din noile reguli.

Vă poate însoți familia cu un pașaport de talente francez?

Membrii familiei dvs. vă pot însoți în pașaportul francez de talente. Soțul/soția și copiii dvs. vor primi permise de ședere pe mai mulți ani, care le permit celor peste 18 ani să lucreze în țară.

Permisele pot fi obținute de la secția de poliție locală la sosirea în Franța.

Cât durează un pașaport francez pentru talente?

Pentru a fi eligibil pentru pașaportul pentru talente, contractul de muncă și șederea dumneavoastră în Franța trebuie să depășească trei luni. Angajații cu înaltă calificare trebuie să aibă un contract de cel puțin un an.

În cele două luni care urmează sosirii dumneavoastră în Franța, puteți solicita un permis de ședere multianual de până la patru ani. Acesta poate fi reînnoit la fiecare patru ani, cu condiția să îndepliniți în continuare cerințele privind salariul și tipul de muncă.

Care este pragul salarial pentru pașaportul talentelor din Franța?

Pragul salarial pentru pașaportul pentru talente depinde de categoria în care vă încadrați. Angajații "proiectelor economice inovatoare" și cei care desfășoară o activitate legată de reputația lor națională sau internațională trebuie să câștige cel puțin echivalentul salariului minim legal în Franța pentru un lucrător cu normă întreagă (în prezent, 1 399 EUR pe lună).

Angajații companiilor internaționale trebuie să aibă un salariu care să fie de 1,8 ori mai mare decât salariul minim. Cei care lucrează în cercetare și dezvoltare pentru o "nouă întreprindere inovatoare" trebuie să câștige cel puțin dublul salariului minim.

Angajații cu înaltă calificare trebuie să aibă un salariu de 1,5 ori mai mare decât salariul mediu brut din Franța, care este în prezent de 35.891 de euro.

Cei care ocupă un post în cadrul unei companii franceze trebuie să aibă un salariu egal cu de trei ori salariul minim.

Artiștii trebuie să facă dovada resurselor lor financiare, echivalentul a 70% din salariul minim pentru fiecare lună în care vor rămâne în Franța.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE