Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pașaportul românesc în 2024, cel mai puternic de până acum. Pe ce loc a ajuns în clasament

Pașaportul românesc este în 2024 cel mai puternic de până acum. Suntem în prima parte a clasamentului mondial, conform unei companii de consultanță care realizează periodic un top al pașapoartelor în funcție de accesibilitatea călătoriilor. Pe primul loc, la egalitate, sunt 6 state, cele mai multe din Europa.

Topul țărilor fruntașe la capitolul pașapoarte puternice

Vorbim despre un clasament pe care compania de consulanță Henley & Partners îl realizează trimestrial și care, iată, ne arată un număr fără precedent de 6 țări fruntașe, la capitolul pașapoarte puternice în 2024.

Și haideți să aruncăm o privire peste acest clasament. Cetățenii din Franța, Germania, Italia, Japonia, Singapore și Spania pot circula fără viză, sau cu viză luată la sosire, în 194 de destinații din lume. E un record, dacă e să ne raportăm la ultimii 19 ani, de când se realizează acest top.

La distanță de un punct, găsim Finlanda, Coreea de Sud și Suedia, țări ale căror cetățeni pot călători liber în 193 de state.

Pe locul trei avem Austria, Danemarca, Irlanda și Olanda și , iată locul 4 este ocupat de Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit.

La capătul clasamentului se află Afghanistan, Siria, Irak și Pakistan. Iată undeva până în 34 de țări în care cei de acolo pot intra liber.

Pașapoarte 2024. România, pe locul 13, alături de Bulgaria și Croația

Evident vrem să știm unde se află România. Suntem pe locul 13, la egalitate cu vecinii bulgari și croații . Și nu aș spune că e neapărat un ghinion, pentru că poziția este una tot mai bună pentru țara noastră.

Să vedem evoluția: Așadar în 2024 putem vizita 179 de state fără viză, sau doar cu viza aceea pe care o obținem automat, contra unei sume de bani. În 2006 eram pe locul 34. Aderarea la Uniunea Europeană și-a arătat efectele, iar în 2008 ajunsesem pe locul 26. Din 2017 începem să vedem o creștere accelerată. Ne amintim că atunci a fost și momentul în care s-au ridicat vizele pentru Canada. Începând cu anul 2019 și până în 2022 România s-a situat pe locul 16. Iar anul trecut, am ajuns pe poziția 14. Este anul în care Mongolia de pildă, a liberalizat regimul de vize.

De altfel, pandemia și perioada de după a adus progrese în ceea ce privește accesul nostru în diverse state ale lumii. Țări ale căror vize erau greu de obținut ca Irak, Pakistan sau Algeria au simplificat mult demersurile. De pildă, Kyrgyzstanul a renunțat la vize în 2021, iar Kenya o va face anul acesta. Și ne punem speranțe că vom ajunge și în America fără viză, odată cu aderarea deplină la spațiul Schengen. Nu uităm că avem și un termen, decembrie 2025, atunci când am putea intra și beneficia de programul Visa Waiver.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE