Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nomazii digitali preferă România fără Schengen: Pot sta aici chiar și trei luni fără viză

Mulți nomazi digitali aleg să călătorească în România tocmai pentru că nu este în zona Schengen. Turiștii străini aleg țara noastră pentru că pot sta aici chiar și trei luni fără viză.

În schimb, în țările din Schengen nu pot sta mai mult de 90 de zile cumulat. Nomazii digitali mai aleg țara noastră și pentru internetul foarte bun și pentru că se simt în siguranță.

Pablo este un nomad digital din Guatemala și de mai bine de un an călătorește prin Europa. Este freelancer în IT, ceea ce-i permite să lucreze de oriunde. De o lună și jumătate stă în București și plănuiește să rămână aici până îi va expira dreptul de ședere fără viză. Nu este prima dată când vizitează România, iar faptul că se întoarce periodic la noi în țară nu este deloc întâmplător.

Nomad digital: ”România mi s-a părut foarte primitoare”

Pablo Camposeco, nomad digital din Guatemala: ”După ce călătoresc mult, se întâmplă să am nevoie de o pauză, să stau mai mult într-un singur loc. Am venit prima dată în România acum un an și mi s-a părut foarte primitoare... În mod normal, sunt mereu pe fugă, dintr-un oraș în altul, dar am ales să stau 3 luni aici anul trecut. Mi-a plăcut prea mult. M-am simțit acasă. În multe alte țări nu am aceeași experiență, pentru că sunt presat de expirarea timpului de ședere în Schengen.

După ce expiră cele 3 luni în care pot sta în Schengen, obișnuiesc să merg în țări ca Anglia, România sau Albania, Muntenegru și să mă întorc în zona Schengen după cele 3 luni pe care le am de așteptat. Cred că cei care călătoresc mult s-ar putea regăsi în ce spun aici.

Obișnuiesc să-i întreb pe ceilalți călători: „De ce ești aici? Este pentru că ți-a expirat timpul de ședere în Schengen?” Aproape 90% dintre ei răspund „da”.

Legislația actuală le permite să stea pentru o perioadă lungă

Ca el, sunt mulți alții. Nomazii digitali sunt atrași de țara noastră deoarece legislația actuală le permite să stea pentru o perioadă lungă de timp aici fără viză. Odată ce România va intra în Schengen, ei vor fi nevoiți să ia în calcul că fiecare zi petrecută în plus în țara noastră va însemna scurtarea posibilității de ședere în alte țări din zona de liberă circulație.

Augustina Martinez Pignoux, nomad digital din Argentina: Ca argentiniană, nu am nevoie de viză ca să intru în spațiul Schengen. Însă, regula este că pot să stau doar 90 de zile pe parcursul a 180 de zile. Eram în Spania, și, din moment ce nu aveam pașaport european, a trebuit să mă „deSchengen-izez”, după cum îmi place mie să spun. A trebuit să părăsesc zona Schengen. Așa am ajuns în România prima dată. Spun „prima dată” pentru că după acea primă vizită, au mai urmat trei, deoarece am ajuns să iubesc România.

Ce se va întâmpla cu turismul după intrarea României în Schengen

Unii specialiști în turism sunt însă optimiști. Ei cred că intrarea în Schengen va spori turismul în România.

Ciprian Enea, consultant în turism: Sunt convins că, după ce România va intra în Schengen, va exista deschiderea turiștilor din Schengen, care sunt turiști cu dare de mână, sunt turiști care călătoresc foarte mult, sunt turiști cu bani, sunt turiști cărora le place să viziteze spațiul Schengen. Așadar, sunt convins că România va deveni mult mai atractivă pentru acești turiști și am putea să profităm de intrarea României în Schengen mult mai mult decât am fi dezavantajați.

Nomazii digitali sunt foarte atrași de România și pentru accesul foarte ușor la internet și, în general, pentru gradul de digitalizare al țării față de alte țări est-europene. Mai mult, turiștii spun că se simt mai în siguranță în țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE