Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gravide și înșelate. Mii de rusoaice care au născut în Argentina pentru a obține cetățenia, anchetate

Argentina acordă naționalitate copiilor născuți pe teritoriul său, iar pașaportul său permite călătoriile fără viză în 171 de țări, acum interzise rușilor. Aceștia îl numesc „el turism de parto”.

„Argentina este noul Miami al rușilor”, acesta este titlul din ziarele țării sud-americane unde de luni de zile se desfășoară o adevărată „invazie” a femeilor ruse însărcinate și bogate.

Nu mai puțin de 30 de femei însărcinate vin în fiecare zi, și asta doar din avioanele Turkish Airlines (cele mai folosite), gata să nască într-o clinică privată argentiniană pentru un cost care variază între 5.000 și 30.000 de dolari.

Cum fac rost părinții ruși ai bebeluși

Ei îl numesc „el turismo de parto”. Dacă bebelușul se naste aici, acesta dobândește automat naționalitatea argentiniană prin lege și în scurt timp părinții pot obține și pașaport, potrivit Corriere della Sera .

Un document de aur în zilele noastre pentru ruși: permite intrarea în 171 de țări fără viză, multe dintre acestea fiind acum interzise rușilor din cauza invaziei Ucrainei și nu numai.

Autoritățile argentiniene au înregistrat intrarea a 2.500 de ruși în 2022 și estimează că pragul de 10.000 de nou-născuți ruso-argentinieni va fi depășit în acest an.

Până în urmă cu trei ani, adică înainte de pandemie și de atacul rusesc asupra Ucrainei cu sancțiunile americane aferente, femeile ruse preferau ca Miami să dea naștere unui copil ruso-american. Acum traseul îndreaptă mai spre sud. Astfel, turismul medical crește cu o rată record de 25 la sută pe an în Argentina.

„Cererea de asistență pentru procedurile de imigrare, rezidența și căutarea echipei medicale a crescut de 15 ori de la începutul războiului”, a explicat Kirill Makoveev, fondatorul agenției de turism RuArgentina pentru ziarul Perfil.

Peste 10.000 de rusoaice gravide au mers să nască în Argentina, în ultimul an

Potrivit autorităților, sute de cupluri din Rusia aleg să vină în America de Sud, cu precădere în Argentina, deoarece nu au voie de viză. În aceste condiții, ruta Moscova - Buenos Aires a devenit cea mai ușoară modalitate prin care tinerele mame pot obține cetățenia argentiniană. Oficialii din această sud-americană și-au dat seama de amploarea acestei probleme, după ce 33 de rusoaice însărcinate au fost transportate în februarie un zbor al companiei Ethiopian Airlines

O investigație realizată de Euronews a scos la iveală o rețea de agenții de turism rusești care le cereau tinerelor însărcinate până la 35.000 de dolari și le promiteau că vor putea naște în Argentina. Avocații susțin că este vorba despre promisiuni false, care sunt în vizorul anchetatorilor.

Afaceriștii ruși implicați în rețea promovau Argentina drept țara clasată pe locul doi în lume, când vine vorba despre rapiditatea cu care poate fi obținut un pașaport pentru părinți. Pentru „serviciile” lor percepeau sume uriașe de bani. De exemplu, site-ul RuArgentina a publicat informații și a oferit asistență rusoaicelor interesate să meargă să nască în Argentina.

O simplă conversație telefonică pentru a obține informații despre proceduri costă 100 de dolari. În schimb, rușii dispuși să plătească 5.500 de dolari primeau un pachet ce includea un bilet de avion la clasa economică, consultații medicale și unele documente pentru bebeluș, notează sursa citată.

Avocații care reprezintă păgubiții în acest dosar au precizat că au fost prezentate informații false despre acest proces, iar astfel mai multe familii din Rusia au fost înșelate.

Pe site-ul RuArgentina, părinților li se promitea că „vor obține cetățenia după nașterea bebelușului” în Argentina și că nu este necesar să locuiască în această țară din America de Sud pentru a obține cetățenia. Ambele informații s-au dovedit a fi false.

Christian Rubilar este un avocat care a reprezentat mai multe rusoaice și a afirmat că site-ul RuArgentina induce în eroare persoanele care vor să obțină cetățenia argentiniană. El a declarat pentru Euronews că a depus o plângere împotriva RuArgentina, portal pe care l-a catalogat ca fiind un grup infracțional organizat. ”Ei le promit părinților că le pot obține cetățenia chiar dacă părăsesc (Argentina) și nu se mai întorc. Nu este deloc adevărat”, a afirmat apărătorul.

„Consider că putem vorbi despre organizații infracționale deoarece acestea nu sunt firme de avocatură, nu sunt agenții de turism", a declarat Rubilar pentru Euronews.

Euronews a luat legătura cu fondatorul companiei, Kirill Makoveev, un om de afaceri rus care trăiește în Argentina din 2014. Afaceristul a refuzat să răspundă la întrebări, invocând că există o anchetă a Poliției în legătură cu activitatea firmei sale.

Autoritățile din Argentina au făcut descinderi în cazul rețelei care a obținut milioane de dolari

Autoritățile argentiniene au luat măsuri drastice împotriva industriei "turismului pentru nașteri”. Polițiștii au descins în mai multe locuințe din Buenos Aires în luna februarie. Anchetatorii au deschis mai multe dosare penale în cazul mai multor companii, printre care RuArgentina, a declarat avocatul Christian Rubilar.

Cu toate acestea, în ciuda problemelor juridice, RuArgentina continuă să își promoveze serviciile sale înșelătoare femeilor din Rusia rusești. De asemenea, nu au fost impuse controale privind vizele cetățenilor ruși care vor să intre în Argentina.

Christian Rubilar susține că prevederile Constituției Argentinei protejează pe oricine dorește să trăiască în acest stat, iar schimbarea legii fundamentale ar fi un proces de durată.

Între timp, ziarul argentinian La Nación relatează că o altă anchetă este în curs de desfășurare din decembrie pentru a investiga o "afacere de milioane de dolari și o rețea ilicită" condusă de un cuplu rus căsătorit, Ruslan Yuslashev și Elena Kuklina.

Aceștia sunt suspectați că au livrat în timp record documente false pentru obținerea cetățeniei argentiniene unor cetățeni ruși. Polițiștii ar fi găsit o sumă mare de bani și a confiscat laptopuri și telefoane la domiciliul rușilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE