Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre spitalele din România și administrarea vaccinului gripal în farmacii

Sistemul sanitar românesc rămâne cu probleme, care au fost agravate de pandemia de COVID-19. Spitalul Județean din Târgu Mureș se confruntă cu un focar de infecții nosocomiale: cinci oameni au murit. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost invitat în platoul Euronews România, la Bună seara România, și a vorbit despre spitalele din România și posibilitatea de vaccinare în farmacii.

Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Apariția unor infecții datorate asistenței medicale care se desfășoară în spitale se întâmplă peste tot, dar rata cu care se întâmplă este mult, mult mai scăzută. Ca să reducem și noi în România aceste rate către o medie europeană, trebui făcute mai multe lucruri. Sunt lucruri care pot fi făcute și care trebuie făcute la nivel central, cu responsabilitatea Ministerului Sănătății. A fost aprobat un comitet național pentru limitarea infecțiilor datorate asistenței medicale, adică infecțiile nosocomiale. A fost înființat la sfârșitul lui iulie și presupune o abordare sistemică, o abordare în care toți actorii implicați să aibă un cuvânt de spus. Însă nu este o problemă care poate fi rezolvată doar prin îmbunătățirea unor reguli generale.”

Întrebat de spitalele de la noi, care au lipsuri, comparate cu spitalele din afara granițelor, Andrei Baciu atrage atenția că există spitale în România în care lucrurile sunt făcute cum trebuie.

Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „La spitalul din Oradea există un sistem de tubulatori care transportă eprubetele de la locul unde se prelevează până la laborator. Este aproape industrializat. Aproape că nu am crede că este în România. Deci nu este că România este de categoria B, C, D și E peste tot și în străinătate totul este de categoria A sau A+. (...) Sunt locuri în care, într-adevăr, ar putea lucrurile să funcționeze mai bine. Nu pot fi toate rezolvate peste noapte, dar ideea este ca să avem totuși o atitudine echilibrată și să încurajăm și să scoatem în evidență acolo unde lucrurile funcționează. Unde există oameni responsabili, unde au făcut lucrurile cu seriozitate, care au condus la rezultate concrete.”

Vaccinul anti-gripal în România

Obiceiul multor români, în cazul vaccinului anti-gripal, este să achiziționeze vaccinul din farmacie, să-l pună în frigider și după să meargă la medicul de familie să îl administreze. În străinătate, administrarea vaccinului se poate face în farmacii. Este o idee care se vrea implementată și în România.

Andrei Baciu, Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Dacă vorbim de persoanele care sunt considerate a fi la risc, pentru acestea Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri împreună cu medicii de familie, se face un calcul cu toate persoanele – acesta este demersul de care ministerul se ocupă. Pentru populația generală care nu prezintă riscuri suplimentare accesul la vaccin se face prin farmacii. Vaccinul trebuie administrat în condiții de maximă siguranță din punct de vedere medical. Este un proiect prin care vaccinarea să se poată face în farmacii. Sunt modele care se practică în străinătate. Ideea în sine este de a facilita accesul la vaccin. Asta nu e o soluție universal valabilă. Dacă se face acest lucru în farmacii trebuie create condiții sigure de vaccinare. Dacă spațiul e prea mic, nu poți amplasa un spațiu în care cineva se vaccinează. Pentru oameni e important ca vaccinarea să se facă în condiții de siguranță. (...) La nivel național o să vedem exact cum poate fi implementată și care va fi demersul până la urmă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE