Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă fără sfârșit în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Fost șef din ISU Prahova: ”Nu mă simt vinovat”

La aproape o lună de la tragedia de la Ferma Dacilor, ultimele victime au fost duse duminică pe ultimul drum de prieteni și familie. Între timp, continuă anchetele care trebuie să stabilească cine se face vinovat de moartea a cinci adulți și trei copii.

Zeci de persoane, apropiați și prieteni, au ținut să participe la înmormântarea ultimelor victime ale incendiului produs la Ferma Dacilor. A fost extrem de greu de identificat rămășițele acestora. Încă de la început, procurorii spuneau că aceste rămășițe un timp îndelungat la temperaturi foarte ridicate, motiv pentru care a fost nevoie de analize speciale, care să dea certitudine procurorilor în ceea ce privește identitatea victimelor.

În cazul dosarului instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, a fost deschis o anchetă pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Trei inculpați sunt acuzați de această faptă: Cornel Dinicu, cel considerat a fi în realitate patronul Fermei Dacilor. El se află în arest preventiv, după ce instanța superioară a respins contestația acestuia.

Ceilalți doi administratori, Adrian Ristin Vitomir și Elena Adelina Ilie, care apăreau în acte, sunt în prezent în arest la domiciliu, după ce și contestațiilor lor au fost respinse.

DNA cere instanței redeschiderea unui dosar pe care l-a clasat în cazul Ferma Dacilor

Există de asemenea o anchetă pentru abuz în serviciu. Secretara Primăriei din Gura Vadului, Luiza-Laura Anghelina, a fost arestată pentru 30 de zile.

Mai mult, primarul Marius Nicolae Sora și fostul edil Constantin Lungu sunt cercetați de către procurori.

În ceea ce privește ancheta DNA, acest dosar a fost clasat și care îi vizează pe cei din conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Prahova.

Posibile fapte de corupție: Cristina Chelba și Tiberiu Elisei Dumitru (fostul adjunctul inspectorului-șef de la ISU Prahova)

Tiberiu Elisei Dumitru a lucrat la ISU Prahova până în anul 2021, iar superiorii săi din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență spun că s-a implicat fără drept în ceea ce înseamnă procesul de control. Îl acuză că a trecut în mod intenționat cu vederea neregulile descoperite de-a lungul timpului la Ferma Dacilor.

Tiberiu Elisei Dumitru, fost adjunct al șefului ISU Prahova: ”În acel moment mi-am făcut treaba”

Mai mult, Tiberiu Elisei Dumitru ar fi creat o atmosferă de teamă în rândul inspectorilor de la ISU Prahova.

Procurorii vor ca dosarul să fie redeschis, iar această cerere este judecată la Tribunalul Prahova.

Cu toate acestea, Tiberiu Elisei Dumitru a declarat pentru Euronews România că se consideră nevinovat.

”Personal, nu mă simt vinovat. Am mai spus-o și altor colegi. În acel moment mi-am făcut treaba conform prevederilor legale în vigoare. Marea rugăminte ar fi să așteptăm până mâine. La final o să vă stau la dispoziție pentru orice fel de întrebări și lămuriri”, a declarat Tiberiu Elisei Dumitru.

Cauza probabilă a incendiului de la Ferma Dacilor

Procurorii au stabilit cauza probabilă a tragediei: supraîncălzirea instalației electrice.

Anchetatorii mai spun că întreg complexul era alimentat printr-un racord la rețeaua publică de distribuție a energiei electrice care era subdimenionat. Avea o capacitate de doar 8 kW și era gândit pentru o pompă de apă.

Contractul, de altfel, fusese semnat tocmai în anul 2014.

De asemenea, alarma de incendiu nu funcționa, au mai menționat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Până acum nu au fost administrate probe care să susțină ipoteza că incendiul ar fi fost provocat intenționat. De altfel, varianta pe care Cornel Dinicu a susținut-o încă de la început.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE