Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Al patrulea caz de variola maimuței confirmat în România. Pacientul este contact direct al primului diagnosticat

Un bărbat de 36 de ani, contact al primului pacient diagnosticat cu variola maimuței în România, s-a prezentat ieri la un spital din București, informează Ministerul Sănătății.

Simptomele variolei au apărut pe 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat.

Primul caz de variola maimuței în România a fost confirmat pe 13 iunie, la un bărbat în vârstă de 26 de ani.

Cum se răspândește variola maimuței

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei.

„Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testați negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obișnuite. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a transmis, recent, Ministerul Sănătăţii.

România ar putea primi 4.500 de doze de vaccin contra variolei maimuței

Alexandru Rafila a apreciat că țara noastră va primi aproximativ 4.500 de doze de vaccin contra variolei maimuței.

„Comisia Europeană negociază undeva în jurul unei cantități de 100.000 de doze pentru toate țările membre. Noi avem 4,5% din populația Uniunii Europene, deci (vom primi, n.r.) undeva în jur de 4.500 de doze. Se fac 2 doze, deci e clar că ar fi beneficiari vreo 2.000 și ceva de persoane. Asta nu înseamnă că, pe viitor, nu vom avea cantități suplimentare. Asta este o primă fază. Așteptăm să se rezolve problema aprovizionării și autorizării în Uniunea Europeană a acestui produs”, a spus Alexandru Rafila.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE