Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Sănătății: România ar urma să primească 4.500 de doze de vaccin contra variolei maimuței

Ministrul Sănătății a fost invitatul lui Claudiu Popa, la emisiunea „Bună seara, România!”. Alexandru Rafila a apreciat că țara noastră va primi aproximativ 4.500 de doze de vaccin contra variolei maimuței.

„Comisia Europeană negociază undeva în jurul unei cantități de 100.000 de doze pentru toate țările membre. Noi avem 4,5% din populația Uniunii Europene, deci (vom primi, n.r.) undeva în jur de 4.500 de doze. Se fac 2 doze, deci e clar că ar fi beneficiari vreo 2.000 și ceva de persoane. Asta nu înseamnă că, pe viitor, nu vom avea cantități suplimentare. Asta este o primă fază. Așteptăm să se rezolve problema aprovizionării și autorizării în Uniunea Europeană a acestui produs”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a dat și câteva amănunte despre acest vaccin: „Este cel antivariolic, dar nu este cel tradițional. Este un vaccin de generația a 3-a. Practic, când variola a fost eradicată, aveam un vaccin de generația întâi. Între timp, s-au mai dezvoltat alte forme de vaccin, mai moderne, care nu sunt folosite decât extrem de restrâns, pentru persoane care lucrează în laboratoare sau care sunt la un risc de expunere destul de mare”.

Potrivit ministrului Sănătății, suntem într-o perioadă a anului care favorizează trasmiterea interumană a virusului variolei maimuței. „Este vară, sunt foarte multe evenimente în aer liber, festivaluri, concerte, unde lumea nu prea ține seama de reguli. Dacă apar leziuni eruptive care nu au o explicație, trebuie să ne prezentăm la un serviciu de boli infecțioase”, a explicat Alexandru Rafila.

Variola maimuței „se poate transmite prin orice fel de secreții, nu numai prin secrețiile care se generează în timpul raporturilor sexuale”, a avertizat ministrul Sănătății.

Trei cazuri confirmate

Ministerul Sănătăţii a informat, miercuri dimineaţa, că al treilea caz de variola maimuţei a fost diagnosticat în România.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat marţi la un spital din Bucureşti. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat Ministerul Sănătăţii. Conform sursei citate, bărbatul nu are istoric de călătorie.

Primul caz de variola maimuţei din România a fost diagnosticat luni la un bărbat de 26 de ani din Bucureşti.

Un alt subiect al discuției cu Alexandru Rafila va fi noua varianta a coronavirusului, care amenință să ne strice vacanțele și concediile. În Portugalia, de exemplu, BA.5 a devenit varianta dominantă SARS-CoV-2, iar proporțiile tot mai mari de BA.5 au fost însoțite de o creștere a cazurilor de COVID-19.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE