Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adolescenții și pericolul abuzurilor sexuale. Peste un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu, solicitați să trimită fotografii nud

Un studiu realizat de World Vision Romania prezintă date îngrijorătoare despre abuzul sexual față de adolescenți. Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionați declară că au fost solicitați să trimită fotografii nud, iar un procent identic spun că le-au fost trimise astfel de fotografii indecente. Adolescenții nu au încredere aproape deloc să vorbească despre abuzuri cu profesorii lor.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, aproape unul din patru s-a confruntat la școală cu diverse comentarii de natură sexuală. În același timp, peste 17% spun că au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre colegi.

Întrebați despre situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în spațiul public, în afara instituțiilor de învățământ, jumătate dintre respondenții minori spun că au avut de a face cu priviri insistente asupra corpului.

Îngrijorător este că mai bine de 25% dintre ei spun că au primit și li s-a cerut să trimită fotografii cu conținut sexual. Peste 20 % dintre respondenții adolescenți spun că au fost situații în care cineva le-a atins corpul fără acordul lor, lucru care poate fi catalogat la infracțiuni asupra minorilor. Și tot peste 20% dintre ei au fost urmăriți insistent pe stradă și s-au simțit în pericol.

Adolescenții nu au încredere aproape deloc să vorbească despre abuzuri cu profesorii

În același sondaj, adolescenții au fost întrebați dacă și cui ar avea încredere să povestească în cazul în care ar fi victima unui abuz sexual. Unul din trei adolescenți nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să spună părinților despre abuz sexual, din cauza fricii și a rușinii de a nu fi judecați. Peste 30% dintre adolescenți n-ar avea încredere să sune la Poliție.

Însă, cifrele îngrijorătoare se arată când vorbim despre încrederea elevilor în cadrele didactice. Doar unul din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual, adică 80% dintre minori ar evita să raporteze un caz de abuz unui cadru didactic.

Studiul a fost realizat de World Vision Romania, iar la sondaj au participat 700 de elevi de gimnaziu și liceu, 1.000 de părinți și 450 de cadre didactice, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE