Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Relațiile sexuale cu minori sub 16 ani ar putea fi considerate viol. 180 de ONG-uri luptă pentru această schimbare

Publicat de: Euronews

Relațiile intime cu minori sub 16 ani ar trebui încadrate ca infracțiuni de viol, și nu acte sexuale cu un minor, care înseamnă pedepse mai mici pentru agresori. Este propunerea unui grup de ONG-uri, care susține introducerea în lege a limitei de vârstă de 16 ani pentru consimțământul valid în cazul relațiilor sexuale cu minori. Jurnalistul Eurnews, Eduard Popescu, a analizat această propunere și vine cu toate detaliile.

În prezent nu este prevăzută în lege o vârstă minimă a minorului sub care să se considere că acesta nu își poate da consimțământul valid în cazul unui raport sexual cu un adult sau o persoană mai mare cu cel puțin trei ani.

16 ani, vârsta la care poți decide

Tocmai de aceea, numeroase ONG-uri propun introducerea limitei de vârstă de 16 ani pentru consimțământ valid în cazul relațiilor sexuale cu minori. Iar argumentele lor sunt multiple, în condițiile în care abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse și greu de dovedit.

În plus, și vârsta minimă legală pentru căsătorie este de 16 ani, iar minorii nu pot avea acces la mijloace de contracepție până la 16 ani fără acordul părinților sau a tutorelui.

La acest moment, un proiect de lege care a trecut de Senat în iunie propune introducerea vârstei de 15 ani ca limită de vârstă pentru consimțământul valid. O limită pe care cele 180 de ONG-uri o vor ridicată la 16 ani.

În prima jumătate a anului au fost înregistrate peste 2.500 de sesizări privind acte sexuale cu minori

Asta și pentru că în ultimii 8 ani, 1.885 de fete și 202 băieți au fost victime ale infracțiunilor de viol, agresiune sexuală sau act sexual cu un minor. Numai în primele 6 luni ale anului 2022 au fost înregistrate 2.658 de sesizări penale privind acte sexuale cu minori.

Un Eurobarometru publicat în 2016 arată că 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații, dacă victima era îmbrăcată sumar, dacă a acceptat să îl însoțească pe agresor acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice sau stupefiante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE