Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acuzații grave la adresa Episcopului Tulcii. Dosar penal după denunțul unui fost călugăr care spune că un minor a fost violat

Dosar penal deschis de procurorii din Constanța, după un denunț al unui fost călugăr care susține că Episcopul Tulcii ar fi agresat sexual un minor. Bărbatul spune că a dat procurilor probe în acest caz. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii fac, deocamdată, cercetări in rem.

Episcopia susține că acuzațiile sunt nefondate și că fostul călugăr este frustrat pentru că a fost exmatriculat de la Teologie. Bărbatul are legături și cu scandalul în care este implicat deputatul Aurel Bălășoiu.

În urma denunțului depus de fostul călugăr, procurorii de la Parchetul Curții de Apel Constanța au deschis un dosar penal în care fac cercetări in rem, adică față de fapte și nu față de persoane. Acuzațiile se referă la o faptă ce ar fi avut loc în urmă cu mai mulți ani chiar în Palatul Episcopal din Tulcea.

“Un denunț penal la Parchetul Curții de Apel Constanța prin care am relatat procurorilor că o persoană de sex masculin, pe când era copil, la 15-16 ani, a fost supus unui abuz din partea Episcopului ortodox Visarion al Tulcii. În momentul în care eu am considerat că trebuie să ajung în fața unui procuror să depun un denunț, cunoscând foarte bine ce înseamnă un denunț penal, bineînțeles că aveam probe”, a spus Cristi Călin, fost călugăr.

În replică, Episcopia Tulcii critică acuzațiile „nefondate și halucinante, lansate în presă de către Cristi Călin, o persoană care acționează pe fondul frustrărilor aduse de excluderea din monahism și a exmatriculării de la două Facultăți de Teologie, Acuzațiile aduc un prejudiciu atât imaginii Bisericii Ortodoxe în ansamblu, cât și clerului și credincioșilor tulceni, dar, mai ales, ierarhului eparhiot”.

Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că a primit o scrisoare din partea fostului călugăr cu privire la denunț și că a redirecționat-o forurilor interne competente. Totodată, Vasile Bănescu spune că i-a cerut probe bărbatului, însă acesta din urmă a spus că le-a trimis organelor judiciare.

Este subînțeles că în măsura adeveririi indubitabile a gravelor acuzații, Biserica, prin forurile sale, va sancționa ferm pe linie bisericească faptele imputate și dovedite.

-Patriarhia

Fostul călugăr susține că deține poze, filmulețe și înregistrări cu zeci de clerici, inclusiv înalți prelați, în ipostaze intime, în timp ce întrețin relații sexuale cu alți bărbați. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta reclamă abuzuri pe care unii dintre ei le-ar fi comis. În postare apare și numele Înaltpreasfințitului Teodosie. În replică, Arhiepiscopia Tomisului spune că bărbatul acționează așa din frustrare.

“Noi avem serioase îndoieli cu privire la credibilitatea informațiilor pe care Cristi Călin le oferă presei cu referire la Înaltpreasfințitul Teodosie. Câtă vreme, cum el însuși declara într-un interviu, acționează din frustrare pentru faptul că a fost exclus din monahism și a fost exmatriculat de la două facultăți de teologie, urmare a unui comportament dovedit incompatibil cu morala creștină”, a spus Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Aurel Bălășoiu, vizat în două dosare penale deschise la Parchetul Gneral in rem

Fostul călugăr spune că de mai mulți ani a încercat să demaște abuzurile. Însă după ce a început să aibă relații intime cu deputatul Aurel Bălășoiu, spune el, a avut acces anul acesta la un grup de WhatsApp în care ar fi fost mai multe fețe bisericești.

“Eu am cules tot ce era de cules, informații și probe, nu mai era nimic de cules și atunci imediat am anunțat autoritățile. În momentul în care am intrat în acest joc, am știut riscurile la care voi fi supus, nu m-am gândit la mine nicio secundă, de aceea am și recunoscut în fața procurorilor și le-am spus absolut tot, nu le-am ascuns nimic”, a mai spus Cristi Călin.

Parlamentarul Aurel Bălășoiu este vizat în două dosare penale deschise la Parchetul Gneral in rem, față de fapte, unul pentru act sexual cu un minor și altul pentru viol. Asta după ce în spațiul public au apărut informații și imagini compromițătoare. Procurorii l-au audiat pe fostul călugăr și l-au chemat la audieri și pe deputat. Aurel Bălășoiu a spus, pentru Euronews România, că nu știe ce conțin cele două dosare și că va da lămuriri când va avea mai multe detalii. Deputatul a fost exclus din Partidul Social-Democrat după ce a izbucnit scandalul. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE