Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adolescenții, afectați din cauza tehnologiei. Unul din 10 copii suferă de anxietate și depresie

Expunerea la tehnologie este una dintre cele mai mari temeri pe care o au părinții. 1 din 10 copii suferă de anxietate, iar pre-adolescența și adolescența, o spun părinții, sunt perioade în care cu greu reușesc să gestioneze relația cu copiii. Din dorința de a evita sau repara ceva ce simt că e greșit, mulți părinți caută ajutorul specialiștilor. La Iași, zeci de părinți au vrut sa audă de la psihoterapeuți, psihiatri, specialiști în educație cum pot fi alături de copiii adolescenți.

Ce influențează relația părinte – copil?

Dorința oricărui părinte în general este ca, la maturitate, copii lor să devină adulți fericiți și responsabili. Însă până aici se întreabă dacă e bine ce fac. Și atunci caută specialiști. Printre părinții care vor să afle mai multe este și Daniela Neculai. Are doi copii de 13 și 16 ani și recunoaște că e mai ușor în business decât în parenting.

Daniela Neculai, părinte: „Frica de tehnologie e pe primul loc, ca să spun așa. Greu gestionăm pentru că socializarea, trebuie să recunoaștem, se face puțin diferit în ziua de astăzi. Mi-am notat multe lucruri și chiar mi-am dat seama că sunt lucruri pe care nu le fac bine. Intram în debate cu ei. Am uitat că sunt, totuși, copii.”

Diana Baltă, organizator: „Am pornit de la o nevoie pe care am resimțit-o în piață, respectiv a unor părinți care se simt uneori debusolați, încărcați de foarte multe responsabilități, frici legate de anturaje, de comportamente, de școală provocate, într-adevăr și de contextul in care ne aflăm respectiv impactul tot mai mare al social media, riscul drogurilor.”

Principala problemă ar fi lipsa de comunicare sau o comunicare deficitară între copii și părinți.

Marcel- Alexandru Găină, medic specialist psihiatrie: „În era contemporană putem spune că ei se confruntă cu niște probleme cu care nu s-a mai confruntat până acum civilizația umană. Cum ar fi această expunere prelungită și considerată foarte benefică la tehnologie în toate formele ei. Din păcate, deși sunt mai multe informați, nu au capacitatea de selecție.”

Teama de tehnologie

Teama de tehnologie o resimt majoritatea părinților, dar și cadrele didactice.

Roxana Ghețău, părinte: „Este provocator, într-adevăr. Extraordinar de diferit față de cum m-am așteptat. Lucrurile sunt complicate astăzi, ceea ce a mers pe vremea noastră, nu mai merge acum.”

Părinte: „Sunt dirigintă la o clasă de a cincea și provocările sunt multe. Fricile cele mai mari sunt accesul prea mult și prea extins pe tehnologie: pe telefon, pe gadgeturi și lipsa contactului direct pe care ori îl au părinții, ori nu-l au cu copilul. Sunt mai evoluați din punct de vedere al tehnologiei, dar sunt și mai agitați, nu se pot concentra, mai obosiți.”

Potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanță psihologică, aproape jumătate dintre adolescenți din România se confruntă cu simptome de anxietate. Iar 1 din 5 are simptome de depresie.

Anda Păcurar, psihoterapeut: „Sunt foarte descurajați, sunt prima generație care poate că vede că nu poate să reușească mai mult decât părinții și atunci se descurajează.”

Marcel Alexandru Găină, medic specialist psihiatrie: „Pe perioada de pre-adolescență deja îi expune la diferite substanțe cu potențial psihoactiv. Încep cu alcool, de cele mai multe ori și cei mai mulți ajung să fumeze și tot felul de derivați canabinoidici.”

Școala are un rol important, iar aici ar trebui să aibă loc informarea.

Diana Segărceanu, director executiv colegiu privat: „Specialiștii în educație: pedagogii, profesorii ar trebui să fie foarte bine informați, educați și pe partea psihologică.”

Printre semnele precoce ale depresiei în rândul adolescenților se numără modificarea somnului sau a obiceiurilor alimentare, scăderea interesului pentru activitățile zilnice din familie, scăderea notelor la școală și nevoia de izolare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE