A merge la muncă în anul 2025 nu mai echivalează neapărat cu a merge la locul de muncă. E ceva ce putem face de acasă, de pe o insulă exotică sau din spații speciale de coworking. Acestea din urmă câștigă tot mai mult teren pentru că scot angajații din monotonia propriei locuințe. În plus, le oferă antreprenorilor aflați la început de drum flexibilitate și ocazia de a fi în mijlocul unei comunități ce îi poate ajuta să își dezvolte afacerea.
Locul de muncă nu mai e un loc: joburi flexibile în 2025
Poate că nu pare, dar în aceste imagini vedeți o echipă de antreprenori începându-și ziua de muncă. Ștefan a dezvoltat o aplicație care îți permite să donezi timp, bani sau obiecte pentru a susține o organizație caritabilă. Ezra și Zelda îl însoțesc în fiecare zi la lucru. Compania lui nu are un sediu cu multe etaje, ci funcționează într-un hub de coworking.
Astfel de spații sunt tot mai căutate în mediul de business din întreaga lume. Datele platformei Pluria arată că, la nivel mondial, în 2024, au fost contabilizate peste 10.000 de zile lucrate din astfel de spații în care plătești spațiul ocupat, nu tot etajul.
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: Dacă v-ați săturat să lucrați de acasă sau, poate, nu aveți fondurile pentru a vă cumpăra un sediu sau pentru a-l închiria pentru compania dvs, puteți alege oricând varianta unui hub de coworking.
Clujul are peste 20.000 de IT-iști, iar dacă vorbim despre antreprenori care și-au dezvoltat start-up-uri în diverse domenii, descoperim un mic oraș în mijlocul orașului.
Voiam pur și simplu să validez cu tine o parte de copy pe ecranele de MoneyTime și Goods, dar putem să le validăm odată ce sunt toate finalizate.
Astfel de locuri pun accent pe ideea de a oferi un mediu plăcut de lucru, care să te inspire. Acest spațiu a fost amenajat pe locul unor foste grajduri imperiale austro-ungare.
Georgiana Tamba, reprezentant spațiu de coworking: Îți dăm și intimitatea de care ai nevoie să lucrezi, avem și birouri private, și birouri dedicate, care cumva te separă de restul lumii, de open space-ul acesta de care cred că fugim cu toții.
Mai presus de avantajele logistice este faptul că astfel de spații devin rapid o comunitate. Magia se întâmplă când, la cafea, cu toții fac schimb de idei.
Ștefan Szakal, antreprenor: E și comunitatea extinsă. Sunt oameni care construiesc la fel, în jurul nostru, în spatele meu, e plin de oameni care au idei pe care le construiesc ei și putem să și testăm lucruri cu ei, putem să experimentăm, să îi întrebăm cum li se pare o treabă sau alta, ceea ce e super important să existe.
La fel funcționează și incubatoarele de afaceri. Aici găsesc inclusiv mentori și oameni de afaceri cu experiență, cărora să le prezinte idei și, poate, să le câștige încrederea pentru viitoare investiții.
Mihaela Moldovan, manager financiar companie de business networking: Căutăm să venim în întâmpinarea nevoilor lor oferind flexibilitate, în sensul că dispunem și de posturi în open space, și posturi în birouri private, așa încât ei, la început, pot să își ia poate un singur desk și, pe msăură ce își dezvoltă business-ul și își atrag mai mulți parteneri în business pot să opteze ulterior și pentru un birou privat.
Specialiștii în domeniu spun, însă, că munca departe de birou și de șefi nu are viitor. De altfel, hub-urile de coworking sunt o soluție de mijloc. Tendința este ca oamenii să revină la birouri.
Doru Șupeală, specialist HR & Marketing: Nu mai este acea fugă după creiere pe care am văzut-o ani de zile și în care companiile erau gata să facă orice fel de compromis, să arunce cu foarte mulți bani și atunci oamenii simt că pentru a ieși de pe lista celor puși în pericol sau pentru a fi mai jos pe lista celor care urmează să fie eliminați trebuie să își construiască niște relații de influență sau relații persoanale cu decision makerii.
Potrivit datelor platformei care gestionează astfel de spații de lucru, oamenii vor în continuare să lucreze împreună, dar vor să aleagă unde și cum fac asta.