Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Acord fără precedent mediat de Franța și Qatar. Acesta prevede livrarea urgentă de medicamente pentru ostaticii israelieni

Franța și Qatar au negociat un acord între Israel și gruparea Hamas. Acesta prevede livrarea urgentă de medicamente pentru aproximativ 45 de ostatici israelieni reținuți de Hamas, în schimbul ajutorului umanitar și medical pentru civilii din Gaza.

Anunțul referitor la acordul mediat de Qatar și Franța a fost făcut public de președintele Emmanuel Macron. Acesta a făcut apel la încetarea focului în Gaza.

Emmanuel Macron, Președintele Franței: Continuarea operațiunilor militare din Gaza, așa cum sunt ele conturate în prezent, pune în pericol însăși securitatea Israelului, mai ales pe termen lung, având în vedere consecințele lor în întreaga regiune. Așadar, vom continua să facem presiuni pentru inițiative diplomatice, rezoluții, discuții pentru a cere o încetare a focului și voi lucra la nivel bilateral pentru a asigura acest lucru, în mod foarte concret.

Între timp, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres. Cei doi au subliniat provocările cu care se confruntă în contextul celor două războaie majore, precum și cât de importantă este relația dintre ONU și SUA.

Tot în sfera politică, Casa Albă a anunțat că a trimis în Orientul Mijlociu un înalt oficial al Consiliului Național de Securitate pentru a ajuta la negocierea unui acord între Israel și Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor.

Între timp, în Gaza, cel puțin trei persoane, dintre care doi copii, au fost ucise în această dimineață, după ce o rachetă israeliană a lovit o zonă rezidențială în sudul orașului Rafah. Totodată, zeci de oameni au fost răniți.

După mai bine de 100 de zile de conflict, autoritățile palestiniene spun că numărul morților a depășit 24.000. În Israel, atacul din 7 octombrie al Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane și alte aproximativ 250 au fost luate ostatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE