Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul anunță că războiul intră într-o nouă fază. Hamas susține, într-o înregistrare video, că alți doi ostatici israelieni au murit

Armata israeliană anunță că operațiunea terestră din Fâșia Gaza intră într-o nouă fază, după ce a lovit serios liderii Hamas. Între timp, militanții au anunțat într-un video moartea a doi ostatici israelieni, răpiți pe 7 octombrie. Israelul nu a confirmat decesul celor doi bărbați. Purtătorul de cuvânt al armatei Tel Avivului a declarat că familiile ostaticilor au fost informate cu privire la îngrijorări serioase pentru viața lor.

Posibilitatea de extindere a conflictului

După mai bine de 100 de zile de război între Israel şi Hamas, ministrul israelian al Apărării anunță că luptele nu se vor opri, tocmai pentru că fără presiune militară, nu ar exista nicio șansă ca ostaticii să fie eliberați. Însă a precizat că armata a pus capăt fazei intensive a operaţiunii terestre din Gaza, după ce a obținut controlul asupra părții de nord a teritoriului.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: ”Am anunțat clar că faza intensivă (militară) a operațiunilor la sol va dura aproximativ trei luni. În nordul Fâșiei Gaza, această fază s-a încheiat. În partea de sud vom realiza ce ne-am propus și se va termina în curând. Și în ambele locuri va veni momentul când vom trece la etapa următoare.”

În timp ce bombardamentele și luptele continuă, secretarul general al ONU a cerut din nou încetarea imediată a focului în scop umanitar în Gaza și eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas. În plus, s-a declarat profund îngrijorat de posibilitatea extinderii conflictului.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: ”Încă o dată cer eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Între timp, ei trebuie să fie trataţi uman şi să li se permită să primească vizite şi asistenţă din partea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. Situaţia umanitară din Gaza nu poate fi descrisă în cuvinte. Nicăieri și nimeni nu este în siguranță. Aceste riscuri declanșează o escaladare mai largă între Israel și Liban și afectează profund stabilitatea regională.”

Palestinienii nu au acces la produsele necesare

ONU avertizează că cei 1,9 milioane de palestinieni care au fost forțați să-şi părăsească locuinţele nu au acces la produse de primă necesitate. 

Bărbat: ”Casa mea a fost bombardată și am fugit aici fără să iau nimic cu mine, nici măcar bani. Avem nevoie de mâncare, pâine și pături. E iarnă și am venit aici fără nimic, nici măcar cu haine de schimb.”

1.140 de israelieni au fost uciși în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de militanți, peste 24 de mii de palestinieni au murit din cauza războiului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE