Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit astronautul Frank Borman, comandantul primului zbor cu echipaj uman care a înconjurat Luna

Comandantul misiunii Apollo 8, Frank Borman, s-a stins din viață. Anunțul decesului astronautului american, care avea 95 de ani, a fost făcut de NASA. În 1968, Frank Borman a comandat primul zbor cu echipaj uman care a înconjurat Luna. În 1965, el a călătorit pentru prima dată în spațiu, în cadrul misiunii Gemini 7, care a durat 14 zile.

A murit astronautul Frank Borman

"Astăzi ne aducem aminte de unul dintre cei mai buni oameni ai NASA. Astronautul Frank Borman a fost un adevărat erou american. Printre numeroasele sale realizări, el a fost comandantul misiunii Apollo 8, prima misiune cu echipaj uman în jurul Lunii, în 1968.

Pe lângă rolul său crucial, cel de comandant al misiunii Apollo 8, el este un veteran al misiunii Gemini 7, petrecând 14 zile pe orbita joasă a Pământului și realizând prima întâlnire în spațiu, după ce a ajuns la câțiva metri de nava spațială Gemini 6.

Serviciile sale pentru NASA şi pentru naţiunea noastră vor inspira, fără îndoială, generaţia Artemis să atingă noi ţărmuri cosmice", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

În decembrie 1968, a decolat misiunea Apollo 8, avându-i la bord pe Frank Borman, James Lovell și William Anders, iar celebra fotografie "Earthrise" a fost realizată în timpul acestei misiuni.

În urmă cu câteva zile, a murit și Thomas K. Mattingly II (87 de ani), care a fost și el astronaut Apollo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE