Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început vaccinarea în farmacii. Românii se pot imuniza antigripal în București și în farmaciile din 15 județe

Vaccinarea antigripală se poate face acum și în farmaciile autorizate de Ministerul Sănătății. Imunizarea în farmacii este un program pilot, implementat în contextul în care numărul românilor care se vaccinează scade. Însă farmaciștii spun că acest sezon gripal este mai sever decât în ultimii ani.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei trebuie să solicite mai întâi o recomandare medicală de la medicul de familie sau de la un specialist. Apoi să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinare și să își facă o programare. În final, să se prezinte la imunizare.

100 de farmaciști din Brașov, pregătiți pentru vaccinare

La Brașov, aproape 100 de farmaciști au urmat un curs pregătire pentru a putea vaccina. Farmaciile au făcut deja programări persoanelor interesate să se imunizeze antigripal.

Mirela Zamfirescu, președinte Colegiul Farmaciștilor din Brașov: „Cred că în viitor pacientul va fi mult mai conștient. Ați văzut ce simptome au fost anul acesta. Gripa a debutat urât, simptome urâte, iar pacienții nevaccinați au avut o simptomatologie mult mai gravă.”

Specialiștii recomandă de obicei vaccinarea antigripală la începutul sezonului rece, toamna, dar spun că imunizarea poate fi făcută oricând pentru a preveni forme grave de boală.

Anca Lăcătuș, medic de familie: „Este posibil și este indicat să ne vaccinăm în continuare, având în vedere că până acum am avut gripa A, mai urmează și gripa B. Oricând ne vaccinăm, după două săptămâni, avem deja anticorpi și protecția noastră este asigurată.”

Peste 4.600 de cazuri de gripă în prima lună a anului 2023

Conform ultimelor raportări făcute de Institutul Național de Sănătate Publică, la nivel național s-au înregistrat în prima săptămână a anului peste 4.600 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în București și Brașov.

În prezent, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe din țară, dar lista completă cu farmaciile disponibile pentru vaccinare poate fi consultată online pe site-ul Colegiului Farmaciștilor din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE