Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista farmaciilor unde te poți vaccina antigripal. Recomandări pentru cei care vor să se imunizeze în farmacii

Vaccinarea antigripală se poate face de acum și în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de Ministerul Sănătății, anunță Colegiul Farmaciștilor din România. În acest sens, ministerul a făcut publică și lista farmaciilor unde cei care doresc se pot vaccina antigripal.

Lista farmaciilor unde te poți vaccina antigripal

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează numai de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022, precizează Colegiul Farmaciștilor din România, într-un comunicat.

Farmaciile au fost autorizare special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. De precizat este că lista este în continuă completare pe măsură ce se eliberează autorizațiile speciale.

Lista farmaciilor (provizorie):

Ce trebuie să facă persoanele care vor să se vaccineze în farmacii

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

  • să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;
  • să solicite  recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;
  • să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia.

Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

„Farmaciile care s-au înscris în programul pilot, autorizate să efectueze vaccinare antigripală, pun la dispoziția pacienților toată infrastructura și expertiza necesară pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Înțelegem dificultatea perioadei pe care o traversăm și credem că orice soluție suplimentară care îi ajută pe oameni să se protejeze împotrivaa gripei prin vaccinare este mai mult decât binevenită în acest moment.”, a declarat Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE