Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început Carnavalul de la Veneția. Mii de oameni s-au adunat în piața San Marco, pentru a se bucura de festivități

A început carnavalul de la Veneția. Mii de turiști s-au adunat în piața San Marco și pe aleile și canalele orașului. Oamenii s-au îmbrăcat în tradiționalele costume colorate și au purtat măști venețiene. 

Ediția de anul acesta a Carnavalului este dedicată negustorului și navigatorului venețian Marco Polo, deoarece anul acesta s-au împlinit 700 de ani de la moartea sa. Astfel, spectacolele se vor axa pe ideile de explorare, descoperire și călătorie. Sloganul ediției este „Ad Oriente”, adică „Spre Orient”. 

Massimo Checchetto, director artistic al Carnavalului de la Veneția: ”Marco Polo a fost un venețian, fiul lui Niccolo, care la o vârstă foarte fragedă a plecat într-o călătorie incredibilă ce l-a purtat pe drumul Orientului, care a întâlnit popoare, culturi și a trăit aventuri și peripeții de neimaginat pentru acea vreme. Vrem să retrăim această poveste, pe care el ne-a transmis-o mai târziu prin cartea sa „Il Milione”, și vrem să o facem prin intermediul visării.”

Parada gondolelor, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale Carnavalului,  include 100 de ambarcațiuni cu echipaje care vor vâsli pe Marele Canal, până la podul Rialto. 

”Mulțimea are atât de multă energie, toată lumea este entuziasmată, sunt atât de multe costume grozave, ne distrăm de minune plimbându-ne, văzând toată mâncarea, măștile și decorațiunile”, spune o participantă.   

”Am venit și anul trecut, dar îmbrăcați puțin diferit. Ne place pentru că noi credem că acest lucru adaugă ceva special acestui oraș deja foarte frumos și, de asemenea, putem păstra tradiția”, a precizat un participant. 

Istoria Carnavalului de la Veneția 

Carnavalul de la Veneția este unul dintre cele mai celebre și extravagante carnavale din lume.  

Istoria carnavalului datează încă din secolul al XI-lea, dar a dobândit o popularitate deosebită în secolele următoare, în special în perioada Renascentistă. În secolul al XVIII-lea, carnavalul a atins apogeul popularității sale, fiind cunoscut pentru balurile de masca organizate în palatele venețiene, după cum arată VeniceCarnival.com. 

Cu toate acestea, originea carnavalului este extrem de îndepărtată de realitatea sa modernă. Carnavalul de la Veneția a luat naștere în 1162 pentru a marca triumful Republicii de la Veneția în fața adversarului său, Patriarhul din Aquileia. În Piața San Marco, oamenii s-au adunat inițial pentru a sărbători această victorie prin dans și bucurie.

În timp, această tradiție s-a transformat într-un carnaval anual, unde oamenii din Veneția continuă să celebreze victoria lor într-un mod spectaculos. Cu trecerea timpului, motivul originar al sărbătorii a fost uitat de mulți, iar carnavalul a evoluat într-o festivitate pură, oferind oamenilor o ocazie perfectă să se distreze și să se bucure de atmosfera vibrantă a orașului. 

Carnavalul de la Veneția atrage, în fiecare an, aproximativ trei milioane de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE