Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Veneția a pierdut 125.000 de locuitori în ultimii 70 de ani, din cauza turiștilor: „Turismul este o sabie cu două tăișuri pentru noi”

Turiști în gondole, care alunecă pe apele liniștite ale canalelor. Aceasta este imaginea Veneției cunoscută în întreaga lume, însă, mulți nu știu că centrul istoric al orașului italian a pierdut aproximativ 125.000 de locuitori în ultimii 70 de ani. În mod paradoxal, motivul acestei probleme este și principala sursă de venit a orașului, turismul. Anual, aproximativ 25 de milioane de turiști vizitează Veneția.

Dacă acum 10 ani populația Veneției era de aproximativ 260.000 de locuitori, în urmă cu câteva luni, aceasta a scăzut la doar 50.000. Principala cauză este declinul demografic general al populației italiene, însă trebuie luați în considerare și alți factori.

Din cauza numărului prea mare de turiști, locuitorii se simt sufocați și părăsesc orașul

Din cauza numărului prea mare de turiști, locuitorii se simt sufocați și părăsesc orașul. Nici rata natalității nu ajută, în contextul declinului demografic.

Laura Besion, consilier servicii pentru cetățeni: „Practic, tendința demografică depinde de trei factori importanți: în primul rând, tendința naturală a celor care se nasc și a celor care mor, apoi o evoluție socială, a celor care pleacă și a celor care vin aici, iar aceasta este o dinamică pozitivă în Veneția, care trebuie subliniată, și apoi o mișcare internă a locuitorilor în cadrul aceleiași municipalități.”

Asociațiile de cetățeni se tem că Veneția moare treptat și informează publicul în mod constant cu privire la schimbările numărului de locuitori din centrul istoric.

Matteo Secchi, Asociația Venessia.com: „Turismul este o sabie cu două tăișuri pentru noi, pentru că ne face să ne câștigăm existența, dar, în același timp, ocupă spațiu pentru rezidenți și când spun spațiu pentru rezidenți, mă refer la case și servicii.”

Pentru cei care locuiesc aici, transformarea caselor sau apartamentelor lor în pensiuni pentru turiști este mai convenabilă decât închirierea lor pe termen lung celor care doresc să locuiască în oraș. Primăria încearcă să rezolve această problemă oferind locuințe sociale, mai multe servicii educaționale și transport mai accesibil pentru locuitori.

Riscul de depopulare este un pericol constant pentru orașul Veneția

Laura Besio, consilier servicii pentru cetățeni: „De asemenea, este adevărat că datele din registru nu sunt complete în ceea ce privește numărul real de persoane care trăiesc zilnic în Veneția, deoarece există o întreagă categorie de persoane care nu sunt luate în considerare, deoarece nu au domiciliul în oraș.”

Este vorba de studenții care nu lucrează în oraș și de cei care lucrează aici, dar nu au reședință. Se estimează că sunt aproximativ 10.000 de persoane care aparțin acestei categorii.

Matteo Secchi, Asociația Venessia.com: „Orașul este reprezentat de cei care trăiesc aici 24 de ore din 24. Este inutil să ne referim la numărul de domiciliați și de navetiști, care sunt totuși importanți pentru oraș, deoarece aceștia nu trăiesc în oraș 24 de ore pe zi, așa cum o facem noi.”

Oricare ar fi motivul, riscul de depopulare este un pericol constant pentru orașul Veneția. Turismul de masă este principala sursă a economiei sale, dar amenință, de asemenea, să transforme acest oraș într-un muzeu în aer liber, fără inima palpitantă a locuitorilor săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE