Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A-books sau cărțile cu realitate augmentată, inovația care ar putea revoluționa modul în care citim

Am auzit cu toții de cărțile electronice, dar realitatea augmentată ar putea să ne ofere în curând o experiență de lectură cu totul nouă.

Universitatea Surrey anunță cea mai recentă versiune a unui proiect de cercetare care încearcă să combine cele mai bune caracteristici ale cărților fizice și electronice: „cărțile augmentate” sau „a-books”.

Ce sunt cărțile augmentate?

Asemenea cărților electronice, cărțile augmentate ar permite cititorilor să acceseze informații suplimentare sau conținut multimedia despre ceea ce citesc și să păstreze, în același timp, aspectul și senzația unei cărți fizice.

De exemplu, un cititor de romane fantastice ar putea să treacă cu degetele peste numele unui personaj din cartea augmentată, iar informațiile asociate, cum ar fi arborele genealogic al acestuia, să apară pe smartphone sau pe un alt dispozitiv.

Turiștii ar putea deschide un ghid de călătorie fizic augmentat, iar apoi informațiile actualizate, cum ar fi orele de tren sau orele de deschidere al punctelor turistice, ar putea apărea pe smartphone-ul lor sau pe alte dispozitive.

„Un a-book este ceva între o carte electronică și o carte tradițională. Suntem familiarizați cu cărțile tradiționale, evident, iar cărțile electronice sunt peste tot. Toate au beneficii evidente, dar toate au și dezavantaje. Iar ceea ce încercăm noi să facem este să reconciliem beneficiile ambelor, fără a aduce dezavantajele”, a declarat pentru Euronews Next Radu Sporea, lector principal la Institutul de Tehnologie Avansată al Universității Surrey.

Semne de carte magice

Echipa a dezvoltat, de asemenea, ceva numit „semn de carte magic”: un semn de carte fizic cu componente electronice ascunse care recunoaște un model optic pe paginile unei cărți.

Acesta poate fi așezat pe o pagină și poate declanșa afișarea informațiilor relevante pe un smartphone.

Argumente în favoarea cărților fizice

Bineînțeles, cărțile electronice permit deja cititorilor să acceseze informații suplimentare. Dar Sporea spune că există încă argumente cheie în favoarea cititului din cărți fizice.

„Există studii care au arătat că este mult mai ușor să îți amintești unde se află fragmente de informații pentru că le localizezi, știi, cam la jumătatea cărții, pe partea stângă a paginii, chestii de genul acesta”, a spus el.

Și, de asemenea, oamenilor le place să citească cărți fizice.

În prezent, tehnologia echipei este demonstrată în viața reală prin intermediul Climate Domesday Book, care declanșează o interacțiune, cum ar fi redarea unui material video sau audio pe un ecran mare din apropiere, în funcție de ceea ce citește utilizatorul.

Cartea a fost expusă în Australia și urmează să fie expusă în Regatul Unit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE