Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

4,6 milioane de turiști străini vor vizita România în 2035. Cum va atrage țara noastră mai mulți vizitatori

Numărul turiștilor internaționali în țara noastră este estimat să crească de la 843.000, la 2,8 milioane în 2025 și să ajungă la 3,6 milioane în 2030 și chiar 4,6 milioane în 2035, potrivit Strategiei naționale de turism, lansată recent în dezbatere publică.

Pandemia a avut un efect asupra turismului în toată lumea. Datele institutului național de statistică arată că România a înregistrat o scădere a cheltuielilor turiștilor străini de 11,5% în 2021, comparativ cu 2019. Abia de acum încolo, se estimează că se vor înregistra creșteri mari ale consumului generat de turismul internațional. Spre exemplu, până în 2025, în România se estimează o creștere cu 35% pe an a turismului internațional, ca apoi să stagneze la 5% pe an.

Cum va atrage România mai mulți turiști?

Strategia națională de turism mai arată că românii cheltuie mai mult ca turiști în străinătate decât în țara lor. Diferența în 2021 a fost de 1,67 de miliarde de euro. Potrivit strategiei, se estimează o creștere moderată a cheltuielii medii per turist în următorii ani.

Sejurul mediu a fost de 2,2 zile atât în cazul turiștilor străini în țara noastră, cât și în cazul turiștilor români în străinătate. O durată atât de scurtă arată că România are o nevoie acută de a-și dezvolta serviciile și produsele pentru a le permite turiștilor să petreacă mai mult timp la destinație. În cazul turiștilor români, strategia arată că trendul de a petrece mai mult timp în străinătate a crescut semnificativ în ultimii 10 ani. Strategia națională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035 va rămâne pentru 30 de zile în dezbatere publică.

Autorii strategiei susțin că România poate atrage mai mulți turiști străini dacă promovează patrimoniul cultural, istoric și gastronomic, natura și posibilitățile de aventură, resursele balneare și turismul de întâlniri, conferințe și expoziții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE