Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

34 de ani de la Revoluția Română din 1989. Daniel Zăgănescu, primul revoluționar care a strigat "Jos, Ceaușescu!"

Au trecut 34 de ani de la momentul în care, la Timișoara, începea Revoluția Română. Daniel Zăgănescu este cel care a strigat primul "Jos, Ceaușescu!" pe 16 decembrie 1989. Se afla alături de timișorenii adunați în semn de solidaritate cu pastorul Laszlo Tokes.

Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara, securitatea și Miliția, organele de represiune ale vremii, voiau să îl evacueze din casă pe pastorul Laszlo Tokes. Sute de timișoreni s-au strâns atunci în fața locuinței acestuia, în semn de solidaritate.

Daniel Zăgănescu, revoluționar: "Aici e casa parohială din care doreau să vină să îl ia pe pastorul Tokes Laszlo. Pe strada aceasta era mulțimea de oameni adunată până peste liniile de tramvai."

Pastorul reformat Laszlo Tokes și-a atras ura regimului după ce a criticat dictatura comunistă românească în presa maghiară. Printre cei adunați să-l susțină pe Tokes era și Daniel Zăgănescu, un tânăr de 25 de ani.

Daniel Zăgănescu, revoluționar: "Regiumul voia să îl exileze, fiindcă era împotriva regimului. M-am urcat pe tamponul tramvaiului și am strigat că mă numesc Daniel Zăgănescu, nu îmi este frică de securitate și jos Ceaușescu. Când s-a lăsat o liniște mormântală peste tot de auzeai cum se scapă și un ac cu gămălie.

Am strigat a doua oară. Au fost câteva voci. A mai durat câteva secunde. Când am strigat a treia oară atunci s-a pornit vacarmul și a fost într-adevar ce mă așteptam."

Laszlo Tokes rememorează cu recunoștință ziua de 16 decembrie 1989 în care timișorenii au venit să-l susțină.

Laszlo Tokes, pastor reformat: "Românii, frații noștri români, ne-au salvat viața. Că în acele zile și ore, problema s-a pus în felul următor: ori Ceaușescu, ori Tokes. N-a fost altă alternativă nici pentru noi nici pentru ungurii noștri."

În decembrie 1989 orice gest împotriva regimului comunist putea avea consecințe grave.

Daniel Zăgănescu, revoluționar: "Nu aveam nicio teamă, dar nici nu îmi dădeam seama ce mi se poate intâmpla. Tatăl meu era profesor universitar, era împotriva sistemului. El era fără frică, mă comportam ca și el. Acum nu pot să își deama tinerii ce teroare era atunci, că dacă strigai și dacă instigai erai disparut pe vecie."

Laszlo Tokes crede că succesul Revoluției a stat în unitatea tuturor, indiferent de etnie sau religie.

Laszlo Tokes, pastor reformat: "Îmi aduc aminte de acea atmosferă de unitate și solidaritate. Noi, aici, ne-am unit laolaltă, români, maghiari, cetățeni aparținători diferitelor culte și etnii, ne-am unit în voința noastră comună de a birui comunismul."

Informațiile despre protestul de la Timișoara s-a răspândit rapid în toată țara. La fel și manifestațiile anti-comuniste. S-a strigat atunci "Libertate!", "Jos Ceauşescu!" și "Ieri în Timişoara, azi în toată ţara!".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE