Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Istoria Revoluției, disciplină opțională pentru elevii de liceu. Profesor: „Inițiativa este bună, dar, în același timp, și o prostie”

La aproape 33 de ani de la căderea regimului comunist, Istoria Revoluției va fi disciplină opțională pentru elevii de liceu. Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege prin care evenimentele din decembrie 1989 vor fi studiate în clasă, începând cu toamna anului viitor.

„Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România”, așa se numește materia pe care o vor studia din toamnă elevii claselor terminale de liceu.

Marilen Pirtea, rector Universitatea de Vest Timișoara: „Eu am inițiat. Are ca obiectiv păstrarea vie a memoriei celor care au luptat în '89, atât la Timișoara, București, cât și în toate celelalte orașe ale țării, pentru a putea fi o Românie a Uniunii Europene, o Românie liberă și pentru a putea să gândim, să ne exprimăm ca atare.”

Elev: „Mi se pare un lucru benefic să se bage ca materie opțională în școală. E bine să știm, să învățăm din greșeli, greșelile părinților, bunicilor și lucrurile bune. Mi se pare un lucru benefic. Ajută foarte mult să cunoști istoria, ca să nu repeți și tu greșelile făcute de cei dinaintea ta.”

Asociațiile de revoluționari vor colabora la realizarea manualelor

Adrian Kali, un profesor de istorie și doctor în Revoluția din 1989 a fost unul dintre protestatarii care au ieșit pe străzile Timișoarei. El crede că disciplina a fost introdusă cam târziu.

Adrian Kali, profesor de istorie și rănit în Revoluție: „Inițiativa este una bună, dar ca orice inițiativă din România este, în același timp și o prostie. Nu este o chestie obligatorie, este introducerea unui curs opțional și eu sunt curios să văd câți dintre elevii României, din clasa a 12-a, atenție, că acolo se va introduce, câți vor opta anul viitor, când au Bacalaureatul, să mai studieze o materie în plus, la curriculă și așa încărcată.”

Marilen Pirtea, rector, Universitatea de Vest Timișoara: „Această disciplină trebuia să fie adusă în fața elevilor atunci când ei pot să înțeleagă astfel de lucruri și să aibă un anumit background. Evident că la Bacalaureat sau la admitere la facultăți se cer câteva discipline, doar asta nu înseamnă că celelalte, din programa de clasa a 12-a, devin secundare și de neinteres pentru elevi.”

Decizia introducerii materiei în programa școlară va fi emisă până la începutul anului viitor. Pentru a se asigura că manualele școlare vor fi exacte, asociațiile de revoluționari vor colabora la realizarea lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE