Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Revoluției, o nouă tergiversare. Competența instanței supreme de a judeca dosarul, pusă sub semnul întrebării

La Înalta Curte a avut loc astăzi primul termen în Dosarul Revoluției, după ce rechizitoriul a fost refăcut în vara anului trecut, iar cauza a fost retrimisă instanței. Însă, chiar la acest nou prim-termen, la 33 de ani de la Revoluție, instanța a pus în discuție propria competență de a judeca dosarul.

Pronunțarea privind o eventuală declinare a competenței către Curtea de Apel București se va face pe 10 februarie, iar o astfel de decizie ar însemna alte și alte amânări. Dintre cele peste 5.000 de persoane citate, doar câteva sute s-au prezentat în această dimineață la Curtea Supremă.

La aproape șase luni de la momentul la care procurorul general anunța retrimiterea Dosarului Revoluției în instanță, la Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc primul termen de judecată. Unele dintre persoanele citate au venit de la Timișoara.

Revoluționar: Am fost rănit, mai am încă două schije aici. Am participat la eveniment, din 20 (decembrie) începând, am salvat câteva vieți omenești, am avut norocul să mai fiu încă în viață.

În opinia revoluționarilor, ultimul rechizitoriu vizează doar faptele comise de persoanele aflate în vârful piramidei decizionale politico-militare. Revoluționarii consideră că documentul este aproape identic cu cel anterior, în cazul căruia au fost găsite mai multe nereguli, motiv pentru care ancheta a trebuit refăcută.

Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie: Este o nouă farsă judiciară. Un copy-paste în proporție de 85% din rechizitoriul de acum trei ani, care a fost returnat de ambele instanțe de camera preliminară la parchet, deci o batjocură a acestui șef al secției parchetelor militare, care a semnat și primul rechizitoriu în urmă cu trei ani, și acest copy-paste de anul trecut.

În august anul trecut, procurorul general Gabriela Scutea anunța că rechizitoriul a fost refăcut, iar trei inculpați au fost trimiși în judecată.

Gabriela Scutea, procurorul general al României (3 august 2022): În noul rechizitoriu avem persoane trimise în judecată: pe Ion Iliescu, fost președinte al României, Voiculescu Voican Gelu, fost vicepriministru al Guvernului României și generalul în retragere Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare. În sarcina inculpaților sunt reținute infracțiuni contra umanității.

La mai bine de 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, este posibil ca dosarul să continue să se plimbe între parchete și instanțe. Înalta Curte a invocat astăzi necompetența de a judeca dosarul, pentru că Ion Iliescu, unul dintre inculpații din dosar, nu era președintele României la acel moment. Din acest motiv, cauza ar putea fi mutată, încă o dată, de data aceasta la Curtea de Apel București.

Recent, România a primit o nouă condamnare din partea CEDO pentru încălcarea dreptului la viață în cazul a 17 persoane împușcate în decembrie 1989. Statul trebuie să-i despăgubească acum pe urmașii acestora, câte 20 de mii de euro pentru fiecare reclamant. În decizia sa, Curtea arată că autoritățile noastre nu au efectuat o anchetă eficientă într-un termen rezonabil, cu atât mai mult cu cât cauza este una de interes național.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE